Recepta na niedobory miedzi

Porady Rolnicze

Recepta na niedobory miedzi  Aby uzyskać satysfakcjonującą rentowność produkcji plantatorzy dążą do osiągnięcia możliwie największego plonu o dobrych parametrach jakościowych. Jest to zdeterminowane przez wiele czynników, wśród których najważniejszym jest potencjał plonotwórczy. Jego pełne wykorzystanie warunkuje kondycja roślin, prawidłowe wykształcenie organów, stopień odżywienia na wszystkich etapach rozwoju, [więcej...]

Biohumus - Naturalny nawóz dla roślin

Informacje Prasowe

Biohumus - Naturalny nawóz dla roślinBiohumus jest w pełni naturalnym nawozem. Stosuje się go do ekologicznych i tradycyjnych upraw. Proces powstawania biohumusu jest dość nietypowy. Wykorzystuje się organiczne odpady i dżdżownice kompostowe, charakteryzujące się długą żywotnością (nawet do 15 lat) oraz odpornością na srogie mrozy. Zwierzęta te spożywają organiczne odpady, a wydalane przez nich odchody stosuje się do otrzymania biohumusu.   Czym jest biohumus? Biohumus [więcej...]

1400 studentów z ośmiu uczelni przeszkolonych!

Informacje Prasowe

1400 studentów z ośmiu uczelni przeszkolonych!Polskie Stowarzyszenie Ochrony Roślin wspólnie z Instytutem Ogrodnictwa w Skierniewicach zorganizowało w 2016 i 2017 roku osiem seminariów dotyczących bezpiecznego i odpowiedzialnego stosowania środków ochrony roślin. Spotkania odbywały się na uczelniach przyrodniczych w Lublinie, Poznaniu, Krakowie, Olsztynie, Bydgoszczy, Szczecinie, Siedlcach i Rzeszowie. Łącznie udział w nich wzięło blisko 1400 studentów. [więcej...]

Po raz kolejny przegrywa nauka

Informacje Prasowe

Po raz kolejny przegrywa naukaUnijny Stały Komitet ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz (SCoPAFF) głosował dziś nad propozycją Komisji Europejskiej przedłużenia stosowania glifosatu na 5 lat. Ze względu na brak kwalifikowanej większości głosów, decyzja nie została podjęta. Przypadek trwającej ponad rok dyskusji nad glifosatem pokazuje, że interesy polityczne państw członkowskich po raz kolejny biorą górę nad dowodami naukowymi. A przyszłość [więcej...]

Czym są smaki dzieciństwa?

Informacje Prasowe

Czym są smaki dzieciństwa? Jesień to rozpoczęcie sezonu na jabłka – to właśnie w tym okresie są one zbierane i najchętniej kupowane. Dla wielu z nas wiąże się to z sentymentalną podróżą w przeszłość i wspomnieniami o tym, jak owoce smakowały za czasów naszej młodości. Aż 71% Polaków twierdzi, że kiedy byli dziećmi, owoce i warzywa były smaczniejsze. Niemal połowa z nas (49%) uważa, że winę za pogarszający [więcej...]

„Warzywa i owoce – nie zaszkodzi zjeść!” – dzieci już to wiedzą!

Informacje Prasowe

„Warzywa i owoce – nie zaszkodzi zjeść!” – dzieci już to wiedzą!   Jak pszczoły pomagają przy produkcji żywności? Czy bakterie mogą być niezbędne dla naszego życia? W jaki sposób działa układ trawienny człowieka? Odpowiedzi na te i inne pytania poznali zwycięzcy konkursu „Warzywa i owoce – nie zaszkodzi zjeść!” Polskie Stowarzyszenie Ochrony Roślin od trzech lat prowadzi kampanię „W ochronie koniecznej”. Jej celem jest informowanie o współczesnych [więcej...]

Ta strona korzysta z plików COOKIES. więcej »