W dniach 13-14 grudnia 2017r. w Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie odbyło się szkolenie na temat: „Racjonalne żywienie i zdrowy styl życia”, zorganizowane w ramach rocznego programu działania CDR. Podczas szkolenia została przekazana aktualna wiedza na temat zasad racjonalnego żywienia, oceny odżywienia, suplementacji diet, poprawnego czytania i wykorzystania tabel zawartości kalorycznej poszczególnych produktów, żywności zmodyfikowanej genetycznie na konkretnych przykładach, oznakowania produktów żywnościowych pod względem zawartości odżywczej i substancji dodatkowych, które są szkodliwe dla zdrowia, właściwego interpretowania piramidy żywienia, a także znaczenia aktywności fizycznej dla zdrowia człowieka.
Zajęcia przeprowadzone zostały przez Panie: Agatę Wawrzyniak - Profesor SGGW oraz Annę Kołłajtis-Dołowy – Doktor ze Szkoły głównej Gospodarstwa Wiejskiego, Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji. Szkolenie cieszyło się dużym zainteresowaniem i zostało wysoko ocenione przez uczestników w ankietach. W szkoleniu wzięło udział 29 doradców z ośrodków doradztwa rolniczego i Centrum Doradztwa Rolniczego. Było to już kolejne spotkanie, które miało na celu spopularyzowanie zaniedbanego, pod względem organizowanych szkoleń, obszaru jakim jest szeroko pojęte wiejskie gospodarstwo domowe, w tym między innymi żywienie, zdrowe odżywianie i zdrowy styl życia.
Uczestnicy w ankietach (też na poprzednich szkoleniach) przedstawili oczekiwania odnośnie współpracy i potrzeb w przedmiotowym zakresie, na tej podstawie został opracowany przez Zespół Rozwoju Obszarów Wiejskich w Brwinowie program działania na 2018 r.
Podczas szkoleń w 2017 r. zaczęła wyłaniać się grupa osób, bardzo zainteresowana szkoleniami i innymi działaniami w zakresie żywienia, zdrowia, dziedzictwa kulinarnego jak i kulturowego, liczymy na to, że będzie nas coraz więcej, bowiem w najbliższych latach przed nami duże wyzwania, mające na celu uświadamianie społeczeństwa w zakresie zdrowego życia i odżywiania.
Działania realizowane przez CDR, dobrze wpisują się w politykę kraju i zapisy WPR, która jest jedną z polityk UE, odpowiadającą na oczekiwania społeczne co do żywności, zwłaszcza, jeśli chodzi o normy w zakresie bezpieczeństwa i jakości żywności i normy środowiskowe. WPR ma również do odegrania rolę w promowaniu zdrowszego odżywiania i przyczynieniu się do zmniejszenia problemów otyłości oraz niedożywienia, poprzez wytwarzanie łatwo dostępnych produktów o wysokiej wartości odżywczej – takich jak owoce i warzywa.
Dlatego bardzo ważne jest propagowanie wiedzy o żywności i uświadamianie jak bardzo istotne jest prawidłowe gospodarowanie uprawami i prawidłowe żywienie w zapobieganiu chorobom XXI wieku.
Zapraszamy do śledzenia komunikatów i udziału w oferowanych szkoleniach proponowanych przez CDR.
Źródło
Centrum Doradztwa Rolniczego
http://cdr.gov.pl/