Zgodnie z pismem Ambasady RP w Pekinie przekazanym w dniu 25 września br. strona chińska - na podstawie komunikatu zamieszczonego na stronie internetowej Generalnej Administracji Celnej ChRL (GACC) - przywróciła prawo do eksportu pięciu polskim zakładom mięsa drobiowego oraz jednej chłodni.
Do Chin może być wysyłane jedynie polskie mięso drobiowe, wyprodukowane po 19 lipca br. (włącznie). Wysyłkom mięsa drobiowego musi towarzyszyć bilateralnie uzgodnione świadectwo zdrowia dla mięsa i produktów mięsnych przeznaczonych do eksportu do Chińskiej Republiki Ludowej (druk na zabezpieczonym papierze). Wzór świadectwa oraz chińskie wymagania importowe określone w Protokole pomiędzy Ministrem Rolnictwa i Rozwoju Wsi Rzeczypospolitej Polskiej i Generalną Administracją Celną Chińskiej Republiki Ludowej w sprawie Inspekcji, Kwarantanny i Weterynaryjnych Wymogów Sanitarnych dla Mrożonego Mięsa Drobiowego Eksportowanego z Rzeczypospolitej Polskiej do Chińskiej Republiki Ludowej zostały zamieszczone na stronie internetowej GIW: https://www.wetgiw.gov.pl/handel-eksport-import/chiny .
Źródło
Główny Inspektorat Weterynarii
https://www.wetgiw.gov.pl/