Posłowie Kukiz’15 Norbert Kaczmarczyk i Jarosław Sachajko złożyli w Sejmie projekt ustawy o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia. Podstawowym celem projektowanej ustawy o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia jest umożliwienie rolnikom sprzedaży swoich produktów na rzecz osób prawnych, jednostek organizacyjnych nieposiadających osobowości prawnej lub na rzecz osób fizycznych na potrzeby prowadzonej przez nie pozarolniczej działalności gospodarczej, a zatem do sklepów, stołówek jak również restauracji.
Jak wskazuje poseł Norbert Kaczmarczyk:
„Ustawa Prawa i Sprawiedliwości o sprzedaży żywności przez rolników jest jak samochód z dobrym silnikiem bez kół. My te koła chcemy przykręcić! Chcemy umożliwić rolnikom sprzedaż żywności do lokalnych sklepów, stołówek i restauracji. Złożony przez nas projekt otwiera lokalne rynki zbytu.”
Zgodnie z projektem ustawy rolnicy będą mogli sprzedawać swoją żywność odbiorcom końcowym nie tylko w sposób bezpośredni, w obrębie swoich gospodarstw lub na targowiskach, ale przede wszystkim za pośrednictwem sklepów, restauracji czy stołówek. Ma to niezwykle duże znaczenie zarówno z punktu widzenia rolników, konsumentów jak i właścicieli zakładów, które będą mogły zaproponować swoim klientom zdrowe produkty bezpośrednio od rolnika. Wprowadzenie powyższych zmian przyczyni się przede wszystkim do wzrostu dochodów rolników, którzy będą mogli sprzedawać swoją zdrową nieprzetworzoną żywność szerokiemu gronu odbiorców.
Kukiz'15