Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Radomiu w dniach 10-11 września 2024 roku w ramach Planu Operacyjnego KSOW na lata 2024-2025 Innowacyjne rozwiązania organizacyjne dla producentów i konsumentów jako element rozwoju rynków lokalnych i krótkich łańcuchów dostaw, zorganizowało szkolenie pn. Producent rolny w łańcuchu dostaw żywności.
Szkolenie zorganizowano w GRAND HOTEL Kielce, a przedstawiciel organizatora CDR O/Radom Ireneusz Gradka, witając uczestników, wspomniał o kontynuacji tematu KŁD zapoczątkowanym właśnie w dniach 27-28.08.2024r. w Warszawie podczas konferencji pn. „Krótkie łańcuchy dostaw żywności szansą dla rozwoju lokalnej żywności”, gdzie poruszane tematy dotyczyły m.in.: zakładania i prowadzenia działalności w KŁD, produkcji żywności i jej wpływu na zdrowie ludzi, sposobów przechowywania i bezpiecznego konserwowania żywności, promocji i sprzedaży, doświadczeń z prowadzonych i zrealizowanych projektów w ramach PROW 2014-2020, sposobów i możliwości pozyskiwania środków finansowych z PS WPR 2023-2027, KPO i ZO, kredytów preferencyjnych.
Głównym celem szkolenia połączonego z wyjazdem studyjnym do gospodarstw, było poszerzenie tematyki i przekazanie wiedzy dotyczącej produkcji żywności w gospodarstwie rolnym w tym o możliwościach wsparcia działalności krótkich łańcuchów żywności, praktycznych aspektów zrealizowanych przedsięwzięć w ramach Szlaku Kulinarnego, Świętokrzyska Kuźnia Smaków, podstawowych uwarunkowań produkcji żywności pod kątem wymagań sanitarnych, oraz w świetle aktualnych przepisów prawa podatkowego.Pierwszym prelegentem była Pani Emilia Lińska – reprezentująca Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. W swojej prezentacji przekazała uczestnikom najnowsze informacje o wsparciu KŁD w ramach PS WPR 2023-2027.
Następnie Pani Anna Michalska mówiła o praktycznych przykładach produkcji i promocji żywności w ramach Świętokrzyskiego Szlaku Kulinarnego i Świętokrzyskiej Kuźni Smaków.
Produkcja żywności w ramach KŁD w świetle aktualnych przepisów prawa podatkowego – to bardzo ważny temat w kontekście prowadzenia takiej działalności, który omówił specjalista w tym zakresie Pan Michał Kałuża z firmy Centrum Finansowo Doradcze Sp. z o.o.
Kolejnym prelegentem była Pani Ilona Gładysz-Pięta, która w przedstawiła podstawowe wymagania sanitarne i higieniczne przy produkcji żywności na małą skalę.
Ostatni punkt wykładów I – szego dnia to Turystyka kulinarna: cudze chwalicie, swego nie znacie - polskie skuteczne doświadczenia i pomysły. Bardzo ciekawie prowadzona prelekcja z odniesieniem się do wielu konkretnych przykładów z kraju jak i zagranicy ożywiała co jakiś czas uczestników, wprowadzając ich zarazem w kolejny punkt - dyskusję. Uczynił to Pan Krzysztof Zieliński z KAZET MEDIA.
Drugi dzień to wyjazd do już konkretnych przedsięwzięć funkcjonujących w woj. świętokrzyskim, gdzie poznaliśmy jakby od kuchni praktyczne aspekty produkcji żywności na małą skalę w 3 gospodarstwach o różnym profilu działalności: produkcja warzyw i owoców, mała przetwórnia – produkcja soków, następnie produkcja i sprzedaż serów kozich i ostatecznie gospodarka rybacka i hodowla i sprzedaż karpi. Gospodarstwa znane ze swej działalności, a właściciele chętnie dzielili się zdobytą wiedzą i doświadczeniem co przełożyło się każdorazowo na praktyczną dyskusję w każdym gospodarstwie i przenosiło także do autokaru aż do zakończenia podróży i szkolenia.
W wydarzeniu uczestniczyło 52 osoby. Byli to przedstawiciele rolników, nauki, doradztwa rolniczego, instytucji pracujących na rzecz rolnictwa, przedsiębiorców sektora rolno-spożywczego oraz przedstawicieli organizacji pozarządowych. Organizatorzy zapewnili uczestnikom materiały szkoleniowe.
Źródło
Centrum Doradztwa Rolniczego
http://cdr.gov.pl/