Przedłużony termin naboru na studia podyplomowe "Przetwórstwo rolno-spożywcze w gospodarstwie rolnym”.
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie działając w konsorcjum z Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Radomiu ogłasza nabór na bezpłatne studia podyplomowe pt. Przetwórstwo rolno-spożywcze w gospodarstwie rolnym organizowane w ramach poddziałania 2.3. „Wsparcie dla szkolenia doradców” w ramach działania „Usługi doradcze, usługi z zakresu zarządzania gospodarstwem i usługi z zakresu zastępstw” objętego PROW 2014-2020.
Głównym celem studiów jest przekazanie doradcom rolniczym wiedzy i podniesienie ich kwalifikacji zawodowych w zakresie wymagań dotyczących uruchamiania i prowadzenia działalności produkcji i sprzedaży żywności w zakładach o małej zdolności produkcyjnej.
Ramowy program studiów podyplomowych obejmuje 247 godzin dydaktycznych w tym 97 godzin wykładów i 140 godzin zajęć praktycznych – ćwiczeń oraz 15 godzin na wykonanie pracy dyplomowej, egzamin i obronę pracy dyplomowej. Studia będą prowadzone w systemie niestacjonarnym.
Uczestnikami studiów podyplomowych mogą być wyłącznie osoby zatrudnione w podmiotach doradztwa rolniczego mających siedzibę na terenie makroregionu składającego się z województw: łódzkiego, mazowieckiego i lubelskiego, zajmujące się zawodowo doradzaniem rolnikom i właścicielom lasów, zwani dalej doradcami, zatrudnione w podmiotach publicznych, prywatnych lub prowadzące działalność w zakresie doradztwa rolniczego w ramach samozatrudnienia. Istnieje również możliwość zakwalifikowania do uczestników studiów doradców z innych województw.
W przypadku prywatnych podmiotów doradczych lub osób prowadzących działalność w zakresie doradztwa rolniczego w ramach samozatrudnienia wymagane będzie udokumentowanie zatrudnienia/świadczenia usług doradczych dla rolników w ramach prowadzonej działalności.
Studia prowadzone będą w Centrum Doradztwa Rolniczego Oddział w Radomiu, 26-600 Radom, ul. Chorzowska 16/18. Przewidzianych jest 11 zjazdów piątkowo-sobotnio-niedzielnych w terminie od 11 października 2024 r. do 8 czerwca 2025 r. Na zakończenie studiów podyplomowych w dniu 28 czerwca 2025 r. przeprowadzony zostanie egzamin i obrona pracy dyplomowej.
Limit miejsc na studia podyplomowe w makroregionie obejmującym województwo łódzkie, mazowieckie i lubelskie wynosi 55 doradców, w tym 54 doradców zatrudnionych w publicznych podmiotach doradczych.
Od uczestników studiów organizator nie będzie pobierał żadnych opłat i zapewni dla uczestników: zajęcia dydaktyczne zgodnie z programem studiów, wyżywienie i zakwaterowanie podczas zjazdów oraz zwrot kosztów poniesionych w związku z dojazdem (w przypadku wnioskowania o taki zwrot przez uczestników studiów).
Osoby zainteresowane, które wyrażą chęć uczestniczenia w studiach prosimy o wypełnienie kwestionariusza osobowego wg. zamieszczonego wzoru. Wypełniony i podpisany przez osobę upoważnioną kwestionariusz należy przesłać na adres e-mail: m.kwiatkowska@cdr.gov.pl do 30.09.2024r. W przypadku osób zatrudnionych w publicznych podmiotach doradczych, o przyjęciu na studia będzie decydowało, wskazanie kierownictwa tych podmiotów.
W przypadku prywatnych podmiotów doradczych lub osób prowadzących działalność w zakresie doradztwa rolniczego w ramach samozatrudnienia, o przyjęciu na studia będzie decydowała kolejność zgłoszeń. Studia obejmują min. 30 pkt. ECTS z zajęć z dyscypliny technologia żywności i żywienia. Po ukończeniu studiów można ubiegać się o zakwalifikowanie do uczestnictwa w szkoleniu podstawowym dla doradców rolniczych.
Każdy zakwalifikowany uczestnik studiów podyplomowych otrzyma Regulamin niestacjonarnych studiów podyplomowych na kierunku "Przetwórstwo rolno-spożywcze w gospodarstwie rolnym” oraz zostanie z nim zawarta umowa na świadczenie usług edukacyjnych na wymienionych wyżej studiach.
Osoba do kontaktu w sprawie naboru:
CDR O/Radom Marta Kwiatkowska, CDR O/Radom, e-mail: m.kwiatkowska@cdr.gov.pl , tel. 48 365 69 26.
Do pobrania:
Kwestionariusz osobowy docx 98 KB
Harmonogram i ramowy program studiów docx 95 KB