W ramach zajęć „Podlaskiego Uniwersytetu Dziecięcego”, 1 kwietnia, przeprowadzono akcję informacyjną o oddziaływaniu mleka i produktów mlecznych na zdrowie człowieka w każdym wieku, w ramach projektu „Cykl Konferencji: Fakty i mity o mleku” realizowanego przez Polską Izbę Mleka. Wydarzenie to miało charakter edukacyjny.
Uczestnicy mogli dowiedzieć się o walorach białego napoju, który jest unikalną kompozycją składników odżywczych, występujących w nielicznych artykułach spożywczych. Mleko stanowi najlepsze i najtańsze źródło łatwo przyswajalnego białka, soli mineralnych w tym wapnia, magnezu, potasu oraz witamin z grupy B i rozpuszczalnych w tłuszczach jak A, D, E, K.
Jeżeli chcemy prowadzić zdrowy styl życia, powinniśmy uwzględnić produkty mleczne w codziennym jadłospisie. W ten sposób możemy zapobiec wielu chorobom m. in. osteoporozie, nadciśnieniu tętniczemu, otyłości, miażdżycy oraz nowotworom. W trakcie spotkania wywiązała się także dyskusja na temat kontrowersyjnych opinii krążących o mleku. Odpowiedzią na przytaczane często nieprawdziwe argumenty były fakty poparte dowodami naukowymi, potwierdzającymi właściwości zdrowotne mleka. Najlepszym sposobem na uniknięcie niedoborów wapnia u dzieci jest codzienne spożycie 3-4 porcji mleka i produktów mlecznych, a u dorosłych 2 porcji mleka dziennie. Takie są zalecenia ekspertów Instytutu Żywności i Żywienia.
Polska Izba Mleka zadbała również o atrakcyjną oprawę spotkania, która została przyjęta entuzjastycznie. Dzięki czemu projekt „Cykl Konferencji: Fakty i mity o mleku” przyciągnął wielu uczestników oraz wyróżnił się na tle innych zaproszonych gości. Zorganizowano wiele konkursów z nagrodami, w których aktywnie brali udział zarówno dzieci jak i dorośli.
Cykl Konferencji Fakty i mity o mleku jest sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka
Źródło: Polska Izba Mleka
fot.: Polska Izba Mleka