Ostatnia z cyklu impreza pod nazwą „Polskie specjały z lasu i z zagrody – jakość i bezpieczeństwo” finansowana z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego odbyła się 1 września podczas Dożynek Gminno-Powiatowych w Podstolicach. Upalna pogoda i skwar nie odstraszyła jednak odwiedzających, którzy przybyli z okolicznych miast i miasteczek, ale także i z Wągrowca, Piły, Rogoźna i Obornik.
Dla gości odwiedzających stoisko przygotowano 1500 porcji grochówki, 700 porcji kiełbasy z grilla, 700 porcji kiełbasy grzanej, 500 porcji grillowanej karkówki, 1500 porcji chleba ze smalcem, a także z pasztetami i wędlinami. Dodatki do tych smakołyków stanowiły ogórki kiszone i pyszne sałatki. W trakcie serwowania potraw kucharze informowali o walorach mięsa wieprzowego, a także o zastosowaniu kulinarnym poszczególnych jego części.
Szczególnym punktem imprezy była mini wystawa przygotowana przez Zarząd Okręgowy Polskiego Związku Łowieckiego w Pile ciesząca się ogromnym zainteresowaniem dzieci i dorosłych. Myśliwi opowiadali o różnorodności zwierząt w lesie i ich biologii, a także o konieczności zachowania ostrożności w związku z szerzącym się w kraju afrykańskim pomorem świń. Informacje te były również przekazywane w przygotowanym punkcie informacyjnym, w którym rozdawane były ulotki i broszury na temat ASF i bioasekuracji.
W czasie, gdy dorośli wypełniali ankietę lub uczestniczyli w quizie na temat ASF, dzieci kolorowały świnki i miały możliwość posłuchania o tym, jak należy zachować się na spacerze na przykład w lesie i co zrobić, gdy spotkamy w nim dzika. Każde dziecko zostało obdarowane upominkiem. Dorośli natomiast za prawidłowe wypełnienie quizu otrzymywali książki kucharskie i akcesoria kuchenne. Frekwencja na stoisku oraz zainteresowanie tematyką wydarzenia pokazała organizatorom o słuszności inicjowania tego typu imprez.
Biuro WIR
Źródło Wielkopolska Izba Rolnicza http://www.wir.org.pl/