W niedzielę 25 września 2016 r. podczas Targów Smaki Regionów w Poznaniu Wielkopolska Izba Rolnicza zorganizowała Piknik Wieprzowy finansowany ze środków z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego. Celem pikniku było propagowanie odżywczych właściwości mięsa wieprzowego i jego roli w piramidzie zdrowego żywienia oraz promocja produktów regionalnych, tradycyjnych i ekologicznych z terenu wielkopolski.
Produkty, którymi częstowano uczestników pikniku przygotowane zostały według domowych receptur i miały zwrócić uwagę konsumentów, na istotę właściwego i zdrowego odżywiania oraz rolę mięsa wieprzowego w codziennej diecie. Podczas imprezy promowano smaczne i zdrowe produkty z wieprzowiny. Spróbować było można grochówki na boczku, smażonej kaszanki oraz różnego rodzaju wędlin ze świniobicia: kiełbasy z wędzarni, salcesonu, szynki, surowej kiełbasy oraz kaszanki. Nie zabrakło także pasztetów oraz domowego smalcu. Prawdziwą atrakcją degustacji była świnia złotnicka biała z rusztu, serwowana w całości z farszem z kaszy i grzybów z dodatkiem sosów.
W ramach pikniku przeprowadzone zostały także konkursy z atrakcyjnymi nagrodami. Dorośli swoją wiedzę z zakresu hodowli świń oraz wartości odżywczych mięsa wieprzowego mogli sprawdzić odpowiadając na pytania quizu pt. Świński Ryjek. Dla dzieci przygotowany został konkurs rysunkowy pod hasłem „Prosiaczkowe opowieści”.
O tym, że wieprzowina jest nie tylko smaczna, ale także zdrowa informowały rozdawane w trakcie pikniku materiały informacyjne. Piknikowe stoisko cieszyło się dużym zainteresowaniem wśród uczestników targów, łącznie rozdano około trzy tysiące porcji wyrobów z mięsa wieprzowego.
Wieprzowina jest jednym z głównych źródeł pełnowartościowego białka w naszej diecie. Według dietetyków dziennie powinniśmy dostarczać organizmowi od 10% do 15% energii z białek.
Źródło
Wielkopolska Izba Rolnicza
http://www.wir.org.pl/