W dniu 15 lipca br w Sulęcinie, Lubuska Izba Rolnicza na zlecenie Krajowej Rady Izb Rolniczych zorganizowała Piknik Drobiowy sfinansowany ze środków Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego. Jego uroczystego otwarcia i przywitania uczestników dokonał prezes LIR Stanisław Myśliwiec.
Podczas degustacji mającej na celu promocję mięsa drobiowego można było skosztować zarówno „codziennych” wyrobów wędliniarskich w postaci szynek, pasztetów, kabanosów, kiełbasek, jak i tych bardziej wykwintnych jak: pieczonego indyka, gęś, kaczkę czy szaszłyki drobiowe.
Promocji mięsa drobiowego dopełniały broszury informacyjne oraz zorganizowany w tym celu mini wykład na temat jego wartości żywieniowych, wyświetlano również prezentację pt. „Wartość żywieniowa mięsa drobiowego”.
Piknik Drobiowy swoją obecnością zaszczycił p. Karol Zieleński dyrektor OT w Gorzowie Wlkp. Agencji Rynku Rolnego. Zwrócił się do przybyłych osób z krótkim wystąpieniem, przybliżając bieżącą działalność ARR. Następnie głos zabrał Powiatowy Lekarz Weterynarii w Sulęcinie p. Andrzej Gembka. W swej wypowiedzi skupił się na bioasekuracji w gospodarstwie. Po teoretycznych wystąpieniach, uczestnicy pikniku degustowali przygotowane potrawy i uczestniczyli w różnego rodzaju atrakcjach.
W trakcie trwania imprezy nie było miejsca na nudę i każdy z uczestników miał do wyboru liczne atrakcje, konkursy i zabawy, które skierowane były zarówno dla dzieci, jak i dorosłych.
Na milusińskich czekały warsztaty zdobienia ciasteczek (w formie kurek, indyków, kurczaczków), tworzenia wesołych obrazków z wykorzystaniem kolorowych piór oraz pięciobój sprawnościowo-edukacyjny, podczas którego dzieci musiały wykazać się – poza sprawnością fizyczną, również wiedzą nt. drobiu. Pokazem puszczania mega dużych baniek najmłodsze dzieci zabawiał klown. Od niego mogły również otrzymać, stworzoną specjalnie na ich zamówienie balonową figurkę (pieska, zajączka, kwiatka, miecz, samolot, itp.).
Dodatkowo „młode damy” mogły uatrakcyjnić swoją fryzurę poprzez wyplatane kolorowe warkoczyki.
Dla dorosłych zorganizowano konkurs sprawnościowy „Lanie wody” oraz „Bicie piany”. Tu po wykazaniu się zręcznością i szybkością na zwycięzców czekały atrakcyjne nagrody. Podczas imprezy trwał konkurs wiedzy polegający na wskazaniu prawidłowych odpowiedzi na pytania dot. drobiu na specjalnie przygotowanych ankietach,. Konkurs został rozstrzygnięty poprzez wylosowanie jednej z nich pod koniec trwania Pikniku.
Dla wszystkich dużą atrakcją okazała się „Fotobudka”, gdzie i duzi i mali po krótkiej, zabawnej charakteryzacji, mogli uwiecznić swój pobyt na Pikniku Drobiowym robiąc wspólne pamiątkowe zdjęcia.
Nie zabrakło również „swojskiej nuty”, Piknikowi towarzyszyły bowiem występy zespołów „Kłodawianki” z Kłodawy oraz chóru „Biały Orzeł” z Sulęcina.
Wszystkim uczestnikom Pikniku Drobiowego serdecznie dziękujemy za przybycie!
Piknik Drobiowy w całości został sfinansowany ze środków Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego.
A. Jedrzejko
Źródło
Lubuska Izba Rolnicza
http://lir.agro.pl/