Do niedawna rósł dziko w Europie Środkowej, Ameryce Południowej, Azji Mniejszej czy Afryce. Ostropest plamisty, to roślina jednoroczna nie mająca szczególnych wymagań klimatycznych, ani glebowych, za to posiadająca cenne składniki dla organizmu. Dlatego wielu rolników rozpoczęło uprawę tej rośliny na swoich ziemiach. Widząc rosnący potencjał w surowcu, dystrybutorzy dodatków piekarniczych coraz więcej importują i sprzedają go olejarniom oraz do konfekcjonowania.
Ostropest Plamisty- wielka moc w niepozornej roślinie
Ostropest nie ma szczególnych wymagań klimatycznych. Preferuje gleby żyźniejsze, zasobne w składniki pokarmowe i dobrze chłonące wodę. Jest rośliną jednoroczną. Dobrym przedplonem dla ostropestu są ziemniaki, buraki, warzywa, zboża jare, rzepak i motylkowe. Co ciekawe, roślina ta dobrze znosi uprawę w monokulturze, a co z tym idzie opłaca się. Dlatego rolnicy, nie tylko w Polsce, coraz częściej decydują się na uprawę ostropestu plamistego.
Surowcem, dla którego uprawia się tę roślinę są owoce zawierające kompleks flawonolignanów, olejek eteryczny, gorycze oraz aminy. W Polsce uważany jest za roślinę zielarską. Wyglądem ostropest bardzo przypomina oset.
- Rzeczywiście, od pewnego czasu zauważyliśmy wzrost zainteresowania ostropestem. Surowiec importujemy przeważnie z Rosji i Kazachstanu. Głównymi naszymi odbiorcami są olejarnie – przyznaje Paweł Katolik, prezes Zarządu Katolik Group.
Co ma wpływ na rosnące zainteresowanie ostropestem? - Doceniono przede wszystkim jego dobroczynny wpływ na organizm. W dobie, kiedy trend zdrowego jedzenia, produktów superfood wabi nas na każdym kroku, ostropest doskonale wpisuje się w ten schemat – podkreśla Paweł Katolik.
Ostropest plamisty wspiera pracę wątroby i chroni jej komórki przed uszkodzeniem. Wykazuje także działania detoksykacyjne. Z mielonego ostropestu zrobimy napar lub dodamy go do herbaty. Olej tłoczony na zimno to zdrowy dodatek do sałatek, jaj lub spożywany bezpośrednio w odpowiednich dawkach.
Znakomite działanie wykazuje również dla skóry. Pozyskiwany z nasion rośliny, spowalnia proces starzenia i leczy stany zapalne skóry, ponieważ zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminę E oraz sylimaryny.
***
KATOLIK GROUP - to globalny dystrybutor dodatków dla piekarnictwa i cukiernictwa standardowych oraz BIO. Firma nastawiona jest na ciągły rozwój. Już niebawem rozpocznie się budowa nowej przestrzeni biznesowej w Raciborskiej Strefie Gospodarczej przy ul. Komunalnej. Obecnie swoją główną siedzibę ma w Kietrzu, posiada także oddziały w Obornikach Śląskich oraz nowoczesną linię produkcyjną do oczyszczania ziaren w Olkuszu. Rocznie importuje aż 15 tysięcy ton siemienia lnianego, co pozwala firmie wieść prym wśród tego typu przedsiębiorstw w kraju. Z początkiem nowego roku wypuściła na rynek ziarna konfekcjonowane pod nazwą Frutavita. Szczegóły na stronie: www.katolikgroup.pl oraz w poratu Facebook.com/KatolikGroupSp.zoo.