W dniach 25-26 kwietnia 2024 r. w Teresinie odbyło się spotkanie, w którym wzięli udział kierownicy wydziałów kontroli ze wszystkich Wojewódzkich Inspektoratów Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych oraz dyrektorzy biur i laboratoriów z Głównego Inspektoratu.
Na spotkaniu zostały omówione tematy dotyczące m.in. metodologii, efektywności i optymalizacji urzędowej kontroli artykułów rolno-spożywczych, a także bieżące problemy i różnego rodzaju spostrzeżenia odnotowane przy prowadzeniu postępowań administracyjnych oraz badań laboratoryjnych.
Przede wszystkim, omówione zostało orzecznictwo sądów administracyjnych ze szczególnym uwzględnieniem nietypowych rozstrzygnięć, w kontekście ich zastosowania w przyszłych postępowaniach prowadzonych przez organy IJHARS. Istotnym aspektem, na który zwrócono uwagę, było nowe podejście sądów do definicji zafałszowania artykułów rolno-spożywczych.
Dyskusji poddano także nowoczesne podejście do dokumentowania ustaleń z kontroli, w kontekście przyszłych postępowań administracyjnych oraz realizacji zadań ustawowych.
Kolejnym ważnym zagadnieniem poruszonym podczas spotkania były oszustwa żywnościowe. Przeciwdziałanie im jest jednym z podstawowych celów prawa żywnościowego, aby chronić interesy konsumentów finalnych.
Dodatkowo, uczestnikom narady zaprezentowana została opracowana przez pracowników IJHARS w 2023 r., w ramach jednej z inicjatyw projektowych, lekcja dla uczniów szkół podstawowych pt. „Etykieta żywności źródłem mądrości”, której celem jest podnoszenie świadomości młodzieży w zakresie czytania etykiet produktów spożywczych.
Zdjęcia (2)
Źródło
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
https://www.gov.pl/web/ijhars