Po sukcesie Międzynarodowego Roku Roślin Strączkowych (2016 r.), Zgromadzenie Ogólne Narodów Zjednoczonych ustanowiło 10 lutego Światowym Dniem Roślin Strączkowych. W tym roku, obchody zaplanowano na 12 lutego 2021 roku pod hasłem „Pulses for sustainable food systems and healthy diets” („Rośliny strączkowe na rzecz zrównoważonych systemów żywnościowych i zdrowej diety”).
Światowy Dzień Roślin Strączkowych jest okazją do podniesienia świadomości na temat wartości odżywczych roślin strączkowych oraz ich wkładu w zrównoważone systemy żywnościowe i ograniczenie głodu na świecie. Nasiona roślin strączkowych mają kluczowe znaczenie w rozwiązywaniu problemów związanych z ubóstwem, bezpieczeństwem żywnościowym, zdrowiem ludzi oraz ochroną gleby i środowiska, przyczyniając się tym samym do realizacji Celów Zrównoważonego Rozwoju.
Dodatkowe informacje na temat Światowego Dnia Roślin Strączkowych 2021 dostępne są na stronie internetowej FAO.
Zachęcamy do śledzenia uroczystości, która będzie transmitowana 12 lutego od godziny 15:00 na stronie FAO.
Źródło
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
https://www.gov.pl/web/ijhars