Podczas spotkania omówiono kwestie weterynaryjne i fitosanitarne. Polski minister zaapelował o przyspieszenie prac nad uzgodnieniem procedur dopuszczających nasze towary na indyjski rynek oraz zachęcił do współpracy w zakresie doradztwa, nauki i przetwórstwa. Obaj ministrowie zgodzili się, że w dalszych rozmowach będą brali udział eksperci z obu państw. Uczestnicy dzisiejszego spotkania podkreślali, że pomimo dużego potencjału obu krajów, wymiana handlowa produktami rolnymi jest nadal znikoma. - Jesteśmy na Indie otwarci i oczekujemy wzajemności. Oprócz produktów mleczarskich, wieprzowych i drobiowych chcielibyśmy zainteresować hinduskich konsumentów polskimi jabłkami – mówił Marek Sawicki. Podkreślał, że żywność produkowana w Polsce jest bezpieczna, zdrowa i najwyższej jakości. Do jej produkcji zużywa się jedną trzecią ilości nawozów wykorzystywanych w pozostałych krajach UE. Około 75 % eksportu rolno-spożywczego trafia na bardzo wymagający rynek europejski. Dzisiejsze spotkanie było kontynuacją styczniowych rozmów wicepremiera, ministra gospodarki Janusza Piechocińskiego z hinduskim wiceministrem rolnictwa. W nawiązaniu do tamtej wizyty Marek Sawicki poinformował, jakie projekty promocyjne są przewidziane do realizacji na terenie Indii, na przykład w ramach programu Go India. Hinduski minister rolnictwa otrzymał zaproszenie do złożenia wizyty w Polsce i zapoznania się na miejscu z możliwościami współpracy, także w zakresie edukacji i nadzoru nad żywnością, oraz do udziału w wystawie produktów i technologii rolno-spożywczej, która będzie miała miejsce jesienią w Poznaniu.
Źródło
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
http://www.minrol.gov.pl/