Zwiększyła się liczba uczestników Systemu QAFP. Nowi uczestnicy – Zakłady Mięsne SKIBA oraz Zakład Przetwórstwa Mięsnego SOBSMAK, otrzymali certyfikat w zakresie zeszytu branżowego „Wędliny”. Aż 10 produktów z ich oferty otrzymało znak QAFP.
Zakłady Mięsne SKIBA to jedne z najprężniej rozwijających się zakładów branży mięsnej w Polsce. Od początku istnienia firmy, od 1991 r., główną dewizą ich działania jest stała dbałość o jakość oferowanych wyrobów przy jednoczesnym kultywowaniu najlepszych tradycji przetwórstwa mięsnego i dbałości o środowisko naturalne. Ciągły i dynamiczny rozwój firmy, własna ubojnia, systematyczne wzbogacanie oferty handlowej, a przede wszystkim działanie zgodne z wieloletnią dewizą – „w dobrym smaku”, przez którą rozumiany jest niepowtarzalny smak wyrobów, przestrzeganie praw konsumenta i zasad etyki.
Zakłady Mięsne SKIBA w zakresie wysokojakościowych produktów QAFP będą produkowały następujące produkty: Salceson chłopski, Kaszanka, Kiełbasa jałowcowa, Kiełbasa myśliwska, Kabanosy.
Zakład Przetwórstwa Mięsnego SOBSMAK Sp. z o.o. z siedzibą w Wołominie założony został w 1992 roku. Firma oferuje około 100 produktów o unikalnej recepturze. Za swoją działalność i oferowane wyroby otrzymała szereg nagród i wyróżnień.
Spółka SOBSMAK rozwija krajową sieć detaliczną, która składa się z nowoczesnych sklepów średnio powierzchniowych o wydzielonych stoiskach mięsno-wędliniarskich, piekarniczych, ryb i owoców morza. Sklepy są zlokalizowane w Warszawie i jej najbliższej okolicy.
Firma rozszerzyła swój asortyment z logiem QAFP o Baleron chłopski, Polędwicę chłopską, Szynkę z tłuszczem chłopską, Tatrzańską, Krakowską suchą Premium.
System Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP powstał w 2009 roku. Swoim zakresem obejmuje mięso drobiowe, wieprzowe i wędliny. Niebawem zostanie również rozszerzony na produkty piekarnicze.