28 lutego 2022 roku odbyła się w Głównym Inspektoracie Weterynarii w formie on-line narada z wojewódzkimi inspektorami ds. bezpieczeństwa żywności. W spotkaniu brał udział Główny Lekarz Weterynarii Paweł Niemczuk, Zastępca Głównego Lekarza Weterynarii Paweł Meyer, pracownicy Biura Bezpieczeństwa Żywności Pochodzenia Zwierzęcego oraz wojewódzcy inspektorzy ds. bezpieczeństwa żywności.
W ramach narady omówiono tematy dotyczące możliwości zatwierdzenia zakładów drobiarskich do eksportu świeżego mięsa drobiowego na rynek Kanady, kwestie związane z eksportem mięsa drobiowego i produktów drobiowych do USA, wprowadzenie nowego systemu rejestracji podmiotów prowadzących eksport na rynek ChRL, bieżące informacje dotyczące audytu właściwych władz Tajlandii, podsumowanie RASFF za 2021 rok, aktualny stan sprawy w odniesieniu do Salmonella w produkcji drobiarskiej, badania aktywności fosfatazy alkalicznej w 2022 r., zmiany w weterynaryjnej sprawozdawczości statystycznej (RRW) na lata kolejne.
Źródło
Główny Inspektorat Weterynarii
https://www.wetgiw.gov.pl/