W dniu 12 lutego br. w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi odbyła się konferencja prasowa Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Stanisława Kalemby na temat eksportu produktów rolno-spożywczych w 2013 r.
Podczas swojego wystąpienia Minister podkreślił znaczenie nowoczesnego systemu jakości żywności, wykorzystującego, w sposób zrównoważony, postęp techniczny i biologiczny w uprawie, ochronie roślin i nawożeniu, a także zwracającego szczególną uwagę na ochronę środowiska i zdrowie ludzi. Podkreślił wielką rolę promocji polskiej żywności, która w decydujący sposób przyczynia się do zwiększenia eksportu produktów rolno-spożywczych.
Przez cały 2013 rok utrzymywała się w Polsce wysoka dynamika eksportu artykułów rolno-spożywczych, co potwierdzają również bardzo dobre wyniki handlu zagranicznego. Oznacza to stale rosnące zainteresowanie zagranicznych odbiorców towarami rolno-spożywczymi z Polski.
Wyniki są bardziej optymistyczne niż planowano. W 2013 roku wartość polskiego eksportu ogółem wyniosła 152,8 mld EUR i była wyższa niż rok wcześniej o 6,5%. Udział eksportu towarów rolno-spożywczych w eksporcie ogółem wyniósł 13,1% i zamknął się kwotą 19 956,9 mln EUR, z czego do krajów Unii Europejskiej sprzedano towary za 15 557 mln EUR (wzrost o 12,3%). Wzrosła także wartość eksportu do Państw Wspólnoty Niepodległych Państw i wyniosła 2 189 EUR (w stosunku do 2012 roku wzrost o 8,6%).
Tradycyjnie najwięcej artykułów rolno-spożywczych sprzedano do Niemiec (4 544 mln EUR), Wielkiej Brytanii (1494 mln EUR), Rosji (1 252 mln EUR) oraz do Republiki Czeskiej (1 204 mln EUR).
Na rynki te najwięcej ( pod względem wartości) sprzedano; soków z owoców, ryb wędzonych, czekolady, mięsa drobiowego, jabłek, sera, mięsa wieprzowego, oleju rzepakowego, czy wyrobów piekarniczych.
W porównaniu z poprzednim rokiem, wśród ważniejszych partnerów handlowych, największy wzrost wartości eksportu odnotowano z Chinami, Zjednoczonymi Emiratami Arabskimi oraz Arabią Saudyjską.
Wyraźnie, bo o 66% spadł eksport do Turcji, Republiki Korei (18%), i do Algierii o 24%.
52% ogólnego wywozu towarów rolno-spożywczych stanowiły: papierosy, mięso drobiowe, czekolada i jej wyroby, mięso wieprzowe i wołowe, wyroby piekarnicze, sery, syropy, soki, ryby wędzone, jabłka, przetworzone i konserwowane mięso i ryby, owoce mrożone oraz grzyby.
Spadła natomiast wartość eksportu cukru o 67%, kukurydzy o 36%, bydła żywego o 31% i jaj o 27%.
Na zakończenie konferencji podsekretarz stanu w MRiRW Tadeusz Nalewajk omówił sytuację związaną z embargiem na wywóz mięsa wieprzowego do Rosji. MRiRW podjęło szereg kroków mających na celu skrócenie tego okresu.
Źródło
Agencja Rynku Rolnego
http://arr.gov.pl/