W nawiązaniu do komunikatu nr 1 informuję, że w ramach realizacji działań wynikających z Decyzji Wykonawczej Komisji z dnia 19 lutego 2013 r. w odniesieniu do pomocy finansowej Unii na rzecz skoordynowanego planu kontroli w celu ustalenia skali występowania oszukańczych praktyk przy wprowadzaniu do obrotu określonych rodzajów żywności, w dniu dzisiejszym Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych oraz Inspekcja Handlowa rozpoczęły urzędową kontrolę żywności przeznaczonej dla konsumenta końcowego lub zakładów żywienia zbiorowego, etykietowanej jako zawierająca wołowinę.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych przeprowadziła 8 kontroli, w trakcie których pobrano 12 próbek, natomiast Inspekcja Handlowa przeprowadziła 2 kontrole, pobierając 2 próbki do badań laboratoryjnych w zakresie identyfikacji surowców mięsnych na podstawie analizy DNA.
Pobrane próbki będą badane pod kątem obecności niezadeklarowanego surowca końskiego w przetworach z wołowiny.
Kolejne komunikaty dotyczące realizacji skoordynowanego planu kontroli w w/w zakresie będą przekazywane do wiadomości publicznej przez Głównego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych.
Stanisław Kowalczyk
Główny Inspektor JHARS
Źródło
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
http://www.ijhar-s.gov.pl