Kiła groźna dla rzepaku

Kiła kapusty stanowi spore zagrożenie dla rzepaku. Już od ponad 10 lat obserwuje się jej występowanie w naszym kraju. Wielkopolska, na szczęście, nie należy do regionów najbardziej zagrożonych jej bytowaniem. Nie oznacza to jednak, że jest ona zupełnie wolna od tej choroby.

Kiła w rzepakuSprawcą kiły kapusty jest grzyb, który uszkadza i całkowicie niszczy system korzeniowy rzepaku przez wytwarzanie guzowatych narośli. W ślad za tym postępuje żółknięcie rośliny. Ponadto pojawiają się czerwone przebarwienie w jej części nadziemnej. W wyniku tego działania roślina stopniowo więdnie. - Zdarza się to najczęściej w zmianowaniu zbożowo-przemysłowym, kiedy rzepak uprawiany jest na tym samym stanowisku - średnio co 3 lata. Efektem tego jest nagromadzenie się szkodników i chorób - tłumaczy Krzysztof Świerek, agronom z Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego - Punkt Doradczy w Gołuchowie. Zaznacza, że tę chorobę w Polsce obserwuje się już od ponad 10 lat. Jej występowaniu sprzyjają: zbyt wczesny siew, pozostawienie samosiewów po zbiorze rzepaku, chwasty z rodziny kapustnych, tasznik pospolity, tobołki polne, ciężkie i silnie uwilgotnione gleby, położone w zagłębieniach terenu przy ciekach wodnych. - Kiła może także występować na glebach: średniozwięzłych, zakwaszonych, typowo pseudobielicowych i brunatnych - mówi specjalista. Podkreśla przy tym, że ta choroba prowadzi do obniżenia plonów rzepaku.

Ekspert wyjaśnia, że nasilenie występowania kiły kapusty w rzepaku uzależnione jest od regionu. W niektórych województwach przekracza ono nawet 50%. Zalicza się do nich m.in.: zachodniopomorskie i warmińsko-mazurskie. Wielkopolska nie należy do obszarów najbardziej zagrożonych bytowaniem tej choroby, choć tu, zwłaszcza w powiecie pleszewskim, były w tym roku warunki jej sprzyjające - wysoka wilgotność gleby. - W ostatnich latach w okresie siewu rzepaku obserwowaliśmy zwiększone ilości opadów deszczu, a także występowanie wyższej temperatury gleby, co powodowało gwałtowne uwalnianie się zarodników płytkowych z zarodni do gleby - opisuje Krzysztof Świerek. Zaznacza, że w związku z tym przeprowadził lustracje plantacji rzepaku ozimego w gminie Gołuchów (powiat pleszewski). - Nie zaobserwowałem tam wystąpienia objawów tej choroby na tegorocznych plantacjach - oznajamia agronom. Tłumaczy również, że temperatury poniżej 14 stopni C hamują rozwój kiły.

Specjalista zaznacza, że obecnie nie ma zarejestrowanych środków chemicznych do zwalczania kiły kapusty w rzepaku. - Prowadzone były jednak badania, dotyczące zastosowania preparatu Altima 550SC do dezynfekcji gleby przed uprawą tej rośliny. Takie zabiegi robi się bowiem w przypadku uprawy kapusty białej i pekińskiej - wyjaśnia specjalista.

Agrotechniczne sposoby zwalczania kiły kapusty w rzepaku:

  • przerwa w uprawie tej rośliny na danym polu przez minimum 7 lat; w tym czasie jest wskazane wapnowanie gleby, ma związek z uregulowaniem odczynu gruntu,
  • zwalczanie chwastów z rodziny kapustnych,
  • nawożenie plantacji mikroelementami, poprawiającymi odporność roślin: borem, manganem i cynkiem,
  • czyszczenie i odkażenie maszyn służących do uprawy i siewu,
  • można także uprawiać rzepak odporny na kiłę, np. odmianę SY Alister.

 

Marianna Kula

542ml milk

kila w rzepaku

Dzięki uprzejmości Bezpłatnego Miesięcznika "Wieści Rolnicze"
Logo Miesięcznika - Wieści Rolnicze
Cenimy sobie Państwa wypowiedzi,
dlatego prosimy aby były one wyrażane w dobrym tonie oraz nie łamały polskiego prawa.
Komentarze łamiące te zasady będą niezwłocznie usuwane.
Dodaj komentarz
*
Tytuł komentarza:
*
Komentarz:
komentarz
*
Podpis:

Jeśli chcesz otrzymywać informacje o najważniejszych wiadomościach rolniczych oraz przydatnych poradach rolniczych możesz zapisać się do newslettera (po lewej stronie ekranu).

TAGI: kapusty; rzepaku; zaznacza; ; gleby; ; także; tłumaczy; rodziny; temperatury; rzepak; plantacji; zagrożonych; rośliny.; uprawy; krzysztof; należy; występowanie; obserwuje; najbardziej; rz;

Ta strona korzysta z plików COOKIES. więcej »