Kapusta i buraki kontra rak żołądka

Porady Rolnicze

Kapusta i buraki kontra rak żołądka Prozdrowotne właściwości soku z kiszonej kapusty i buraczanego zakwasu znane są od wieków. W medycynie ludowej produkty te stosowane były m.in. do łagodzenia dolegliwości związanych z infekcjami wirusowymi i bakteryjnymi czy problemami z trawieniem. Warto przygotowywać je zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym, gdy szczególnie należy dbać o odporność organizmu. Sok z kiszonej kapusty i zakwas buraczany są źródłem [więcej...]

Ograniczenia w stosowaniu środków ochrony roślin zawierających chloropiryfos

Aktualności Rolnicze

Ograniczenia w stosowaniu środków ochrony roślin zawierających chloropiryfos Główny Inspektor Ochrony Roślin i Nasiennictwa przypomina, że w 2016 r.* zostały wprowadzone ograniczenia w zakresie stosowania środków ochrony roślin zawierających w swoim składzie substancję czynną chloropiryfos.   Zgodnie z aktualnie obowiązującym rejestrem środków ochrony roślin dopuszczonych do obrotu i stosowania, preparaty zawierające chloropiryfos mogą być użyte wyłącznie [więcej...]

Kiła kapusty w uprawie rzepaku ozimego

Porady Rolnicze

Kiła kapusty w uprawie rzepaku ozimego  Ubiegłoroczna jesień wyróżniła się wyjątkowo obfitymi opadami deszczu. Pogoda taka, oprócz utrudnień w zbiorze kukurydzy, przyczyniła się również do zwiększonego występowania najgroźniejszej choroby roślin z rodziny kapustowatych – kiły kapusty, która to z roku na rok stanowi coraz większe zagrożenie dla producentów rzepaku ozimego i nie tylko. Kiła kapusty jest wywoływana przez [więcej...]

Dobry start kapusty

Porady Rolnicze

Dobry start kapusty  Uprawa wczesnych odmian kapusty cieszy się coraz większą popularnością. Wynika to przede wszystkim z możliwości uzyskania atrakcyjnych cen za towar na początku sezonu. Wybór tych odmian determinowany jest więc głównie chęcią uzyskania wysokiej rentowności produkcji. Niektórzy z plantatorów już na przełomie stycznia i lutego rozpoczęli produkcję rozsad. Takie postępowanie jest dość ryzykowne, [więcej...]

Kiła kapusty w rzepaku – krok w stronę zwalczenia choroby

Informacje Prasowe

Kiła kapusty w rzepaku – krok w stronę zwalczenia choroby  Sumi Agro Poland rozszerzyło rejestrację fungicydu Topsin M 500 SC o zastosowanie w celu ograniczenia występowania kiły kapusty w rzepaku ozimym (decyzja nr R – 493/2017d z dnia 10.10.2017 r.). Tym samym Topsin M 500 SC jest obecnie jedynym fungicydem posiadającym rejestrację w tym zakresie. Zabieg należy wykonać zapobiegawczo lub po zaobserwowaniu pierwszych objawów, w fazie 4-6 liści rzepaku. Kiła kapusty jest poważnym [więcej...]

Kiła kapusty atakuje rośliny rzepaku

Porady Rolnicze

Kiła kapusty atakuje rośliny rzepakuKiła kapusty to choroba wywoływana pierwotniakiem Plasmodiophora brassicae – bezwzględnym pasożytem, którego zarodniki przetrwalnikowe mogą pozostawać w glebie nawet przez dekadę. Poraża on wiele gatunków roślin z rodziny kapustowatych: warzyw (kapusta, kalafior, brokuł, kalarepa), roślin rolniczych (rzepak ozimy i jary, rzepik, gorczyca) oraz chwastów (gorczyca polna, tobołek polny, tasznik pospolity). Jest [więcej...]

Ta strona korzysta z plików COOKIES. więcej »