Kapusta i buraki kontra rak żołądka

Porady Rolnicze

Kapusta i buraki kontra rak żołądka Prozdrowotne właściwości soku z kiszonej kapusty i buraczanego zakwasu znane są od wieków. W medycynie ludowej produkty te stosowane były m.in. do łagodzenia dolegliwości związanych z infekcjami wirusowymi i bakteryjnymi czy problemami z trawieniem. Warto przygotowywać je zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym, gdy szczególnie należy dbać o odporność organizmu. Sok z kiszonej kapusty i zakwas buraczany są źródłem [więcej...]

Ograniczenia w stosowaniu środków ochrony roślin zawierających chloropiryfos

Aktualności Rolnicze

Ograniczenia w stosowaniu środków ochrony roślin zawierających chloropiryfos Główny Inspektor Ochrony Roślin i Nasiennictwa przypomina, że w 2016 r.* zostały wprowadzone ograniczenia w zakresie stosowania środków ochrony roślin zawierających w swoim składzie substancję czynną chloropiryfos.   Zgodnie z aktualnie obowiązującym rejestrem środków ochrony roślin dopuszczonych do obrotu i stosowania, preparaty zawierające chloropiryfos mogą być użyte wyłącznie [więcej...]

Kiła kapusty w uprawie rzepaku ozimego

Porady Rolnicze

Kiła kapusty w uprawie rzepaku ozimego  Ubiegłoroczna jesień wyróżniła się wyjątkowo obfitymi opadami deszczu. Pogoda taka, oprócz utrudnień w zbiorze kukurydzy, przyczyniła się również do zwiększonego występowania najgroźniejszej choroby roślin z rodziny kapustowatych – kiły kapusty, która to z roku na rok stanowi coraz większe zagrożenie dla producentów rzepaku ozimego i nie tylko. Kiła kapusty jest wywoływana przez [więcej...]

Dobry start kapusty

Porady Rolnicze

Dobry start kapusty  Uprawa wczesnych odmian kapusty cieszy się coraz większą popularnością. Wynika to przede wszystkim z możliwości uzyskania atrakcyjnych cen za towar na początku sezonu. Wybór tych odmian determinowany jest więc głównie chęcią uzyskania wysokiej rentowności produkcji. Niektórzy z plantatorów już na przełomie stycznia i lutego rozpoczęli produkcję rozsad. Takie postępowanie jest dość ryzykowne, [więcej...]

Pomoc dla producentów kapusty

Aktualności Rolnicze

Pomoc dla producentów kapusty Zarząd Krajowej Rady Izb Rolniczych, popierając wniosek Izby Rolniczej Województwa Łódzkiego, zwrócił się w dniu 5 października 2016 r. do ministra rolnictwa i rozwoju wsi o pilne uruchomienie pomocy dla producentów kapusty. Pomoc dla producentów owoców i warzyw udzielana przez Agencję Rynku Rolnego na podstawie rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 5 września 2016 r. w sprawie realizacji [więcej...]

Kiła kapusty w rzepaku

Porady Rolnicze

Kiła kapusty w rzepakuPowierzchnia uprawy rzepaku w Polsce przekracza już 800 tysięcy hektarów. W ostatnich latach zainteresowanie rzepakiem stale rosło. W ciągu piętnastu lat dwukrotnie zwiększył się areał jego uprawy. Obecnie rzepak jest najpowszechniej uprawianą rośliną oleistą w naszym kraju. W standardowym, zbożowo-przemysłowym zmianowaniu jest siany na tym samym polu co 2-3 lata. Skutkuje to nadmierną kompensacją agrofagów: chwastów, [więcej...]

Nowe odmiany rzepaku w rejestrze

Aktualności Rolnicze

Nowe odmiany rzepaku w rejestrzePod koniec stycznia 2016 roku w siedzibie COBORU w Słupi Wielkiej odbyło się czwarte posiedzenie Komisji ds. rejestracji odmian roślin oleistych i włóknistych w kadencji 2013-2016. Posiedzenie Komisji poprzedzone zostało spotkaniem członków Komisji z przedstawicielami jednostek zgłaszających odmiany i zaproszonymi użytkownikami odmian roślin oleistych i włóknistych. Na spotkaniu mieli oni możliwość przedstawienia [więcej...]

12 przedświątecznych wskazówek kulinarnych

Porady Rolnicze

12 przedświątecznych wskazówek kulinarnychŚwięta za pasem. Zanim zasiądziemy z najbliższymi przy świątecznym stole trzeba przygotować to, co będziemy wspólnie spożywać. Co zrobić, by barszcz nie stracił koloru? Jak zyskać pewność, że pierogi będą udane? O czym trzeba pamiętać kupując karpia? W jaki sposób gotować łazanki? Co zrobić, by sałatka warzywna była nie tylko smaczna, ale i zdrowa? Na te i inne pytania odpowiada mistrz kuchni Mirek Drewniak [więcej...]

Kolejne szkolenia dla rolników

Aktualności Rolnicze

Kolejne szkolenia dla rolnikówMinisterstwo rolnictwa i rozwoju wsi odwiedzili dziś rolnicy z gmin Lubartów oraz Grabów z województwa lubelskiego. Podczas wizyty pracownicy resortu przedstawili nowe zasady wypłacania płatności obszarowych w 2015 roku oraz szczegółowe zasady rozdysponowania środków z Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020. Fot. Minister Marek Sawicki podczas spotkania z rolnikami Rolników [więcej...]

Kapusta - królowa polskich warzyw

Informacje Prasowe

Kapusta - królowa polskich warzywKapusta jest jednym z najpopularniejszych warzyw. W Polsce pojawiła się już w XIV wieku, za sprawą kuchni niemieckiej. Polacy chętnie wykorzystują ją w postaci kiszonej; bigos, kapuśniaczek, farsz do pierogów i uszek to tylko niektóre dania królujące na polskich stołach. Kapusta - królowa polskich warzyw 1. Słowo „kapusta” wywodzi się z łacińskiego „caputium”, czyli główka. 2. [więcej...]

Zakończyło się przyjmowanie wniosków o przyznanie pomocy producentom cebuli, kapusty lub jabłek

Aktualności Rolnicze

Zakończyło się przyjmowanie wniosków o przyznanie pomocy producentom cebuli, kapusty lub jabłek ARiMR udzieli wsparcia m.in producentom jabłek. Zdjęcie M. Kassa 14 listopada 2014 r. był ostatnim dniem, w którym  producenci cebuli, kapusty lub jabłek mogli składać wnioski o przyznanie pomocy. Można je było złożyć w Biurach Powiatowych ARiMR, właściwych ze względu na miejsce zamieszkania albo siedzibę producenta rolnego, lub wysyłać je rejestrowaną przesyłką pocztową - wówczas o dotrzymaniu terminu [więcej...]

Do 14 listopada producenci cebuli, kapusty lub jabłek mogą składać w ARiMR wnioski o przyznanie wsparcia

Aktualności Rolnicze

Do 14 listopada producenci cebuli, kapusty lub jabłek mogą składać w ARiMR wnioski o przyznanie wsparcia Wielu producentów cebuli, kapusty czy jabłek ponosi straty z powodu nałożenia na towary z naszego kraju embarga przez Rosję. Aby zrekompensować im starty wynikające z utraty tego rynku Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa będzie wypłacała wsparcie. Jego wysokość wyniesie: 450 zł na 1 ha powierzchni upraw cebuli lub kapusty prowadzonych w 2014 r.; 800 zł na 1 ha powierzchni owocujących w 2014 r. [więcej...]

Informacja dla producentów warzyw i owoców chcących skorzystać z pomocy de minimis

Aktualności Rolnicze

Informacja dla producentów warzyw i owoców chcących skorzystać z pomocy de minimisW związku z licznymi pytaniami odnośnie skorzystania przez producentów warzyw i owoców z pomocy de minimis Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi informuje: 1. Rolnikom, którzy ponoszą straty w wyniku rosyjskiego embarga i złożą wniosek w powiatowym biurze ARiMR zostanie udzielona pomoc de minimis: - 450 zł na 1 ha powierzchni upraw cebuli lub kapusty, - 800 zł na 1 ha powierzchni owocujących w tym roku sadów [więcej...]

Do 14 listopada producenci cebuli, kapusty lub jabłek mogą składać w ARiMR wnioski o przyznanie wsparcia

Aktualności Rolnicze

Do 14 listopada producenci cebuli, kapusty lub jabłek mogą składać w ARiMR wnioski o przyznanie wsparcia ARiMR będzie udzielała wsparcia m.in producentom jabłek. Zdjęcie M. Kassa Wielu producentów cebuli, kapusty czy jabłek ponosi straty z powodu nałożenia na towary z naszego kraju embarga przez Rosję. Aby zrekompensować im starty wynikające z utraty tego rynku Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa będzie wypłacała wsparcie. Jego wysokość wyniesie: 450 zł na 1 ha powierzchni upraw cebuli lub kapusty prowadzonych [więcej...]

Pomoc de minimis dla producentów jabłek oraz kapusty i cebuli

Aktualności Rolnicze

Pomoc de minimis dla producentów jabłek oraz kapusty i cebuliNa wniosek Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Rada Ministrów znowelizowała dziś rozporządzenie w sprawie realizacji niektórych zadań Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. Rolnikom, którzy ponoszą straty w wyniku rosyjskiego embarga i złożą wniosek w powiatowym biurze ARiMR zostanie udzielona pomoc de minimis: - 450 zł na 1 ha powierzchni upraw cebuli lub kapusty, - 800 zł na 1 ha powierzchni owocujących [więcej...]

Sposoby wycofywania produktów z rynku

Aktualności Rolnicze

Sposoby wycofywania produktów z rynku Podsekretarz stanu Tadeusz Nalewajk podczas konferencji prasowej Z udziałem podsekretarza stanu Tadeusza Nalewajka, prezesa Agencji Rynku Rolnego Radosława Szadkowskiego oraz prezesa zarządu Banków Żywności Marka Borowskiego odbyła się konferencja prasowa nt. sposobów wycofywania produktów z rynku. - Najważniejsze są w tej chwili jak najszybsze działania w odniesieniu do produktów, których [więcej...]

Mikroskładniki w dokarmianiu dolistnym kapusty głowiastej

Porady Rolnicze

Mikroskładniki w dokarmianiu dolistnym kapusty głowiastej  Nawożenie głównymi dawkami jest podstawą form ą odżywiania roślin, niemniej jednak nawożenie pogłówne i dolistne odgrywa znaczącą rolę w produkcji warzyw. W dużej mierze mikroelementy w istotny sposób wpływają na wysokość plonu i jego jakość, zarówno w trakcie okresu wegetacji, jak i na jakość pozbiorczą produkowanego warzywa. Zarówno makro, jak i mikroelementy stosowane w nawożeniu [więcej...]

Mniej ziemniaków, więcej kapusty

Aktualności Rolnicze

Mniej ziemniaków, więcej kapustyGłówny Urząd Statystyczny wstępne oszacował produkcję warzyw gruntowych. Wyniosła ona 4,4 mln ton, czyli o niecałe 8% mniej wobec roku poprzedniego oraz 3,1% mniej wobec średniej z lat 2006-2010. Zdecydowanie więcej – o 9,1% zebrane zostanie w bieżącym roku owoców z drzew – około 3,1 mln ton, co dało spory, bo ponad 25% wzrost wobec średniej produkcji z lat 2006-2010. Więcej również o około 5,2% [więcej...]

Kiła kapusty w rzepaku – krok w stronę zwalczenia choroby

Informacje Prasowe

Kiła kapusty w rzepaku – krok w stronę zwalczenia choroby  Sumi Agro Poland rozszerzyło rejestrację fungicydu Topsin M 500 SC o zastosowanie w celu ograniczenia występowania kiły kapusty w rzepaku ozimym (decyzja nr R – 493/2017d z dnia 10.10.2017 r.). Tym samym Topsin M 500 SC jest obecnie jedynym fungicydem posiadającym rejestrację w tym zakresie. Zabieg należy wykonać zapobiegawczo lub po zaobserwowaniu pierwszych objawów, w fazie 4-6 liści rzepaku. Kiła kapusty jest poważnym [więcej...]

Kiła kapusty atakuje rośliny rzepaku

Porady Rolnicze

Kiła kapusty atakuje rośliny rzepakuKiła kapusty to choroba wywoływana pierwotniakiem Plasmodiophora brassicae – bezwzględnym pasożytem, którego zarodniki przetrwalnikowe mogą pozostawać w glebie nawet przez dekadę. Poraża on wiele gatunków roślin z rodziny kapustowatych: warzyw (kapusta, kalafior, brokuł, kalarepa), roślin rolniczych (rzepak ozimy i jary, rzepik, gorczyca) oraz chwastów (gorczyca polna, tobołek polny, tasznik pospolity). Jest [więcej...]

Będzie wsparcie dla producentów cebuli, kapusty lub jabłek

Aktualności Rolnicze

Będzie wsparcie dla producentów cebuli, kapusty lub jabłek ARiMR będzie udzielała wsparcia m.in producentom jabłek. Zdjęcie M. Kassa Wielu producentów cebuli, kapusty czy jabłek ponosi straty z powodu nałożenia na towary z naszego kraju embarga przez Rosję. Aby zrekompensować im starty wynikające z utraty tego rynku Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa będzie wypłacała wsparcie. Jego wysokość wyniesie: 450 zł na 1 ha powierzchni upraw cebuli lub kapusty prowadzonych [więcej...]

„Kapuściany” dobry start

Porady Rolnicze

„Kapuściany” dobry start Kapusta głowiasta uprawiana jest na powierzchni około 25 tys. ha. Jej produkcja zajmuje największy areał wśród uprawianych gatunków warzyw w naszym kraju. Przyczyną wzrostu zainteresowania uprawą kapusty jest rosnący volumen wywozu. Kupnem polskiej kapusty zainteresowane są zarówno kraje UE, jak i nasi wschodni sąsiedzi. Kapusta ma duże wymagania klimatyczno-glebowe: optymalna temperatura wzrostu to 15-20C°, gleba [więcej...]

Ta strona korzysta z plików COOKIES. więcej »