Polscy producenci żywności doceniają znak jakości „Doceń polskie”

Informacje Prasowe

Polscy producenci żywności doceniają znak jakości „Doceń polskie”  Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”   INFORMACJA PRASOWA Od ośmiu lat organizatorzy Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie” namawiają do sięgania po żywność krajowych producentów. Wartościową rekomendacją dla konsumentów szukających rodzimych artykułów spożywczych wysokiej jakości są certyfikaty programu. Każdy kolejny audyt, podczas [więcej...]

Eksperci ocenią żywność już 30 stycznia!

Informacje Prasowe

Eksperci ocenią żywność już 30 stycznia!  Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie” Dokładnie 30 stycznia odbędzie się pierwsza w tym roku atestacja żywności. W trakcie zbliżającego się audytu rodzimi producenci ubiegać będą się o certyfikaty jakości produktu „Doceń polskie”. Loża Ekspertów pod przewodnictwem mistrza kuchni Mirka Drewniaka obradować będzie już po raz XXXI! Każdy z laureatów programu otrzymuje [więcej...]

Kiła groźna dla rzepaku

Porady Rolnicze

Kiła groźna dla rzepakuKiła kapusty stanowi spore zagrożenie dla rzepaku. Już od ponad 10 lat obserwuje się jej występowanie w naszym kraju. Wielkopolska, na szczęście, nie należy do regionów najbardziej zagrożonych jej bytowaniem. Nie oznacza to jednak, że jest ona zupełnie wolna od tej choroby. Sprawcą kiły kapusty jest grzyb, który uszkadza i całkowicie niszczy system korzeniowy rzepaku przez wytwarzanie guzowatych narośli. W ślad za tym [więcej...]

Topinambur - warzywo młodości

Porady Rolnicze

Topinambur - warzywo młodości Wystarczy go zasadzić raz na 50 lat, wytrzyma nawet 50-stopniowe mrozy, wykorzystywany jest w: ciepłownictwie, przemyśle farmaceutycznym i gorzelniczym, ma mnóstwo wartości odżywczych – mowa o topinamburze, roślinie młodości. Topinambur w Józefowie (powiat pleszewski) jest już od dawna. Jego uprawą od 27 lat w swoim gospodarstwie ekologicznym zajmuje się rodzina Mikołajczyków. – Został on sprowadzony [więcej...]

Dlaczego oziminy żółkną?

Porady Rolnicze

Dlaczego oziminy żółkną?Niedobory pierwiastków, mączniak prawdziwy, wirusowa żółta karłowatość, nadmiernie ubity grunt i ubocznie działanie herbicydów – to niektóre z powodów żółknięcia jesienią zbóż ozimych. Żółknięcie zbóż, zwane chlorozą, to odbarwienie liści. Przyczyny tego stanu rzeczy są różne. - Może być to typowym objawem niedoboru magnezu. Wówczas u roślin [więcej...]

Jak ograniczyć straty w kiszonce z kukurydzy?

Porady Rolnicze

Jak ograniczyć straty w kiszonce z kukurydzy?Jedną z podstawowych pasz dla krów mlecznych oraz bydła opasowego jest kiszonka z kukurydzy. Od prawidłowego wykonania, a potem pobierania z pryzmy, zależy jej jakość oraz odporność na zepsucie. Z dnia na dzień temperatury powietrza podnoszą się, sprzyjając rozwojowi niekorzystnych bakterii powodujących straty w kiszonkach, m.in. powstawanie pleśni. Po pierwsze szybko skarmiać „podejrzaną” paszę Takim sytuacjom [więcej...]

Ta strona korzysta z plików COOKIES. więcej »