Ruszyła XV już edycja konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów” .Na szczeblu regionalnym organizatorem jest Urząd Marszałkowski Województwa Lubuskiego. Finał Regionalnego Lubuskiego Konkursu odbędzie się 27 czerwca 2015 r. w Zielonej Górze przy ul. Fabrycznej nr 13 b ( Piwnica Winiarska).
Komisje konkursowe oceniać będą regionalny produkt żywnościowy oraz potrawę regionalną.
I.Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego
Podkategorie:
1. Produkty i przetwory mięsne
2. Produkty i przetwory z ryb
3. Produkty mleczne
4. Miody
II.Produkty regionalne pochodzenia roślinnego
Podkategorie:
1. Przetwory owocowe
2. Przetwory warzywne
3. Produkty zbożowe
4. Wyroby cukiernicze
III.Napoje regionalne
Podkategorie:
1. Napoje bezalkoholowe
2. Napoje alkoholowe
IV.Inne produkty regionalne w szczególności łączone produkty roślinne ze zwierzęcymi (np. farsze).
Żywnościowe produkty regionalne to surowce lub wyroby, które mogą być przeznaczone do bezpośredniego spożycia lub sporządzenia potraw. Produkty te muszą być związane z określonym obszarem geograficznym, z którego pochodzą. Powinny być wytwarzane w małej skali, tradycyjnymi metodami, wywodzić się z tradycji i kultywowanych w danym regionie zwyczajów.
Regionalne Potrawy – kategoria ta w tym konkursie ma na celu identyfikację oraz określenie miejsc wytwarzania poszczególnych potraw np. w firmach gastronomicznych lub w gospodarstwach agroturystycznych.
Wypełnione karty zgłoszeń na regionalny produkt żywnościowy lub potrawę należy przesłać na adres Urzędu Marszałkowskiego Województwa Lubuskiego, Departament Rolnictwa, Środowiska i Rozwoju Wsi, ul. Podgórna 7, 65 – 057 Zielona Góra do dnia 17 czerwca 2015 r.
Bliższych informacji na temat konkursu udziela Piotra Czura nr tel. (68) 456 52 72 (Departament Rolnictwa, Środowiska i Rozwoju Wsi). Laureaci regionalnej edycji konkursu otrzymają nagrody ufundowane przez Marszałka Województwa Lubuskiego oraz Dyrektora Oddziału Terenowego Agencji Rynku Rolnego w Gorzowie Wlkp. Przedstawiciele Komisji Konkursowych dokonają dodatkowych nominacji nagrodzonych produktów i potraw regionalnych do nagrody honorowej „Perła 2015”.
W załączeniu znajdują się formularze zgłoszeniowe oraz regulamin konkursu.
regulamin konkursu (gastronomia), regulamin konkursu (produkt), zgłoszenie potrawy, zgłoszenie produktu
Źródło
Lubuska Izba Rolnicza
http://lir.agro.pl/