Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kolejną kontrolę jakości handlowej świeżych owoców i warzyw. Objęto nią 113 podmiotów działających na początkowych etapach dystrybucji (głównie hurtownie), w których sprawdzono 552 partie.
Cechy fizyczne
Wszystkie skontrolowane partie spełniały wymagania jakościowe określone w normach handlowych.
Znakowanie
Znakowanie zakwestionowano w 108 partiach (19,6%). Najczęściej stwierdzane nieprawidłowości dotyczyły całkowitego braku oznakowania lub niezamieszczenia na opakowaniu wymaganych informacji (np. kraju pochodzenia, klasy jakości, danych identyfikacyjnych podmiotu pakującego/wysyłającego).
Dokumentacja towarzysząca
W toku kontroli zweryfikowano faktury i inne dokumenty towarzyszące kontrolowanym partiom świeżych owoców i warzyw. Nieprawidłowości (niepełne lub błędne informacje o produkcie) stwierdzono w przypadku 57 partii (10,3%).
Źródło
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
https://www.gov.pl/web/ijhars