Agencja Rynku Rolnego uprzejmie informuje, że Komisja Europejska przedłożyła projekt rozporządzenia uruchamiającego mechanizm dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny z zastosowaniem ustalonych z góry stawek dopłat.
Zgodnie z projektem, mechanizmem objęte będą półtusze i niektóre elementy wieprzowe (m.in. szynki, boczki, łopatki, przodki, schaby, karkówki), w podziale na 6 kategorii. Zaproponowane stawki pomocy kształtują się na poziomie od 210 EUR/tonę do 305 EUR/tonę, w zależności od asortymentu i okresu przechowywania.
Przewiduje się trzy okresy przechowywania: 90, 120 lub 150 dni. Proponowany poziom stawek w rozbiciu na kategorie prezentuje poniższa tabela.
Kategorie produktów (Kody CN) |
Nazwa produktu |
Stawka dopłaty za okres przechowywania €/t |
||
90 dni |
120 dni |
150 dni |
||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
Kategoria 1 |
|
230 |
243 |
257 |
|
Półtusze wieprzowe bez nóg przednich, ogona, nerek, przepony i rdzenia kręgowego([1]) |
|||
Kategoria 2 |
|
254 |
266 |
278 |
|
Szynki |
|||
|
Łopatki |
|||
|
Przodki |
|||
|
Schab z karkówką lub bez karkówki lub karkówka oddzielnie, schab z lub bez biodrówki([2])([3]) |
|||
Kategoria 3 |
|
281 |
293 |
305 |
|
Szynki, łopatki, przodki, schab z karkówką lub bez karkówki lub karkówka oddzielnie, schab z biodrówką lub bez, bez kości(2)(3) |
|||
Kategoria 4 |
|
210 |
221 |
233 |
|
Boczek cały lub cięty wzdłuż |
|||
Kategoria 5 |
|
226 |
238 |
254 |
|
Boczek cały lub cięty wzdłuż, bez skóry i żeber |
|||
Kategoria 6 |
|
228 |
241 |
254 |
|
Kawałki odpowiadające środkom, ze skórą lub tłuszczem lub bez, bez kości([4]) |
Dopłaty do prywatnego przechowywania obejmują mięso dobrej jakości handlowej, spełniające następujące wymogi:
- pochodzące z ubojni/zakładu rozbioru spełniających wymagania sanitarno- weterynaryjne określone w przepisach UE, tj. zatwierdzonego zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 853/2004,
- pochodzące od zwierząt:
- których chów odbywał się przynajmniej przez ostatnie dwa miesiące na terenie UE,
- utrzymywanych zgodnie z obowiązującymi wymaganiami weterynaryjnymi,
- ubitych nie wcześniej niż 10 dni przed datą wprowadzenia mięsa do chłodni, których ubój nie nastąpił w wyniku działań nadzwyczajnych (np. ubój z konieczności).
Zgodnie z projektem minimalna ilość wieprzowiny, jaka będzie mogła zostać objęta umową na dopłaty do prywatnego przechowywania wynosi:
10 ton dla produktów bez kości,
15 ton dla pozostałych produktów.
Warunkiem przystąpienia do mechanizmu dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny będzie:
- złożenie wniosku o zawarcie umowy na dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny na formularzu udostępnionym przez Agencję (wniosek może dotyczyć tylko jednego produktu),
- złożenie (w PLN) zabezpieczenia prawidłowego wykonania umowy, które zgodnie z projektem stanowi 20% kwoty dopłaty wynikającej z wniosku.
Umowna ilość wieprzowiny przeznaczona do przechowywania powinna zostać wprowadzona do chłodni w stanie świeżym, w ciągu 28 dni od daty zawarcia umowy z ARR. Wieprzowina może być dostarczona do chłodni partiami.
Uwaga: projekt rozporządzenia nie przewiduje możliwości wcześniejszego wycofania wieprzowiny z mechanizmu z przeznaczeniem na wywóz poza obszar celny UE.
Warunki dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny oraz formularz wniosku zostaną zamieszczone na stronie internetowej ARR pod adresem: Rynki rolne – Mięso – Dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny, niezwłocznie po opublikowaniu stosownego rozporządzenia w Dzienniku Urzędowym UE.
Rozporządzenie wejdzie w życie trzeciego dnia po jego publikacji.
([1]) Dopłata może być przyznana również dla półtusz Wiltshire, tzn. bez głowy, podgardla, nóg, ogona, sadła, nerek, polędwicy, łopatki, mostka, kręgosłupa, kości miednicowej i przepony.
([2]) Schaby i karkówki mogą być z lub bez skóry, przylegająca warstwa tłuszczu nie może jednak przekraczać 25 mm głębokości.
Źródło
Agencja Rynku Rolnego
http://arr.gov.pl/