Czy miejski miód jest czysty?

Aktualności Rolnicze

Czy miejski miód jest czysty? Jesień to czas zbiorów. Ciesząc się darami natury, zwykle oceniamy nie tylko ich ilość, ale też jakość. Wspaniałym plonem z naszej eksperymentalnej pasieki miejskiej GIORiN, zlokalizowanej przy Centralnym Laboratorium w Toruniu jest oczywiście miód. Miejski miód.   Kończący się już definitywnie sezon był niełatwy dla pszczół. Długie okresy upałów i suszy [więcej...]

Apel Zarządu WIR do Ministra Ardanowskiego ws. trudnej sytuacji dochodowej rolników

Aktualności Rolnicze

Apel Zarządu WIR do Ministra Ardanowskiego ws. trudnej sytuacji dochodowej rolnikówSzanowny Panie Ministrze. Zwracamy się z apelem o podjęcie zdecydowanych kroków w celu poprawy sytuacji dochodowej rolników. Tegoroczna susza panująca na dużym obszarze kraju, a w szczególności na terenie województw lubuskiego i wielkopolskiego, połączona z niskimi cenami skupu zbóż, stanowią znaczące zagrożenie dla dochodów rolników i bezpieczeństwa żywnościowego państwa. Słabe [więcej...]

Przygotowania do siewu rzepaku ozimego

Porady Rolnicze

Przygotowania do siewu rzepaku ozimego  Przygotowania do uprawy rzepaku ozimego należy rozpocząć od wyboru odpowiedniego stanowiska. Roślina ta wymaga gleb żyznych, zasobnych w próchnicę, niezakwaszonych, o przepuszczalnym podłożu i utrzymanych w wysokiej kulturze. W związku z tym najlepiej udaje się na glebach klas I-III (kompleks pszenny bardzo dobry i dobry oraz żytni bardzo dobry), a słabiej plonuje na glebach klasy IV (kompleks żytni dobry). Natomiast jej [więcej...]

Cykl filmów - Zamykanie obiegu biogenów w gospodarstwie rolnym

Aktualności Rolnicze

Cykl filmów - Zamykanie obiegu biogenów w gospodarstwie rolnym Serdecznie zapraszamy do obejrzenia cyklu filmów instruktażowych pt. „ Zamykanie obiegu biogenów w gospodarstwie rolnym”. Filmy uwzględniają aktualnie stosowane rozwiązania oraz wymagania wynikające z wprowadzenia „Programu działań mających na celu zmniejszenie zanieczyszczenia wód azotanami pochodzącymi ze źródeł rolniczych oraz zapobieganie dalszemu zanieczyszczeniu”. Cykl składa [więcej...]

Apetyczny aromat raka

Informacje Prasowe

Apetyczny aromat raka Grillowanie jest bardzo popularnym sposobem przyrządzania posiłków. Od początku maja do końca września Polacy poświęcają na tę czynność około 100 godzin, nie zawsze zdając sobie sprawę, że ta przyjemna forma spędzania czasu może mieć negatywny wpływ na ich zdrowie. Nie chodzi tu tylko o potencjalną szkodliwość grillowanych potraw, lecz także o opary, które wdychają uczestnicy przyjęcia, a przede wszystkim [więcej...]

Czy mamy już suszę w rolnictwie?

Aktualności Rolnicze

Czy mamy już suszę w rolnictwie?  Czy mamy już suszę w rolnictwie?     Z badań przeprowadzonych przez Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa w Puławach wynika, że uprawy ozime przezimowały dobrze. Natomiast szczególnie niesprzyjające warunki pogodowe odnotowano w kwietniu br. z uwagi na bardzo niskie opady na bardzo dużej powierzchni Polski. IUNG na bieżąco monitoruje sytuację pod katem [więcej...]

Ta strona korzysta z plików COOKIES. więcej »