Agencja Rynku Rolnego informuje, że w dniu 6 marca br. zostało opublikowane Rozporządzenie Wykonawcze Komisji (UE) 2015/360 z dnia 5 marca 2015 r. wprowadzające prywatne przechowywanie wieprzowiny oraz ustalające z góry stawkę dopłat (Dz. Urz. UE L 62 z 6.3.2015, str.16), zgodnie z którym Przedsiębiorcy mogą składać wnioski o zawarcie umowy na dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny.
W mechanizmie dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny mogą uczestniczyć Przedsiębiorcy, którzy:
- mają siedzibę i są zarejestrowani na terenie Unii Europejskiej dla celów podatku VAT,
- zapewniają chłodnię do przechowywania wieprzowiny na terenie Polski,
- są wpisani do Centralnego Rejestru Przedsiębiorców w ARR.
W ramach mechanizmu dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny przechowywane mogą być półtusze wieprzowe lub elementy powstałe z rozbioru półtusz wieprzowych, określone w załączniku do ww. rozporządzenia Komisji Europejskiej, przez okres 90, 120 lub 150 dni.
Warunkiem przystąpienia do mechanizmu jest:
- rejestracja Przedsiębiorcy w Centralnym Rejestrze Przedsiębiorców prowadzonym przez ARR (dotyczy przedsiębiorców jeszcze nie zarejestrowanych),
- złożenie zabezpieczenia prawidłowego wykonania umowy w wysokości 20% wnioskowanej kwoty dopłaty, o którą ubiega się Przedsiębiorca,
- złożenie wniosku o zawarcie umowy na dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny na formularzu udostępnionym przez Agencję. Wniosek może dotyczyć tylko jednego produktu tj. jednej z kategorii wymienionej w załączniku do ww. rozporządzenia KE.
Wnioski o zawarcie umowy na dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny należy przesłać na adres: Agencja Rynku Rolnego, 00 – 400 Warszawa, ul. Nowy Świat 6/12 lub złożyć bezpośrednio pod podanym powyżej adresem w Kancelarii Ogólnej ARR.
Do wniosku należy dołączyć niezbędną dokumentację określoną w „Warunkach udzielania dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny”.
Wnioski można składać od dnia 9 marca 2015 r.
Za datę złożenia wniosku uważa się datę jego wpływu do ARR.
„Formularz rejestracyjny”, formularz wniosku o zawarcie umowy na dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny i dokumenty związane z realizacją mechanizmu oraz „Warunki udzielania dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny”, a także szczegółowe informacje o mechanizmie można uzyskać:
- w Biurze Produktów Zwierzęcych Agencji Rynku Rolnego, 00 – 400 Warszawa, ul. Nowy Świat 6/12, tel. 0 - 22 / 661 - 78 - 03, 661 - 70 – 60, 661 - 71 - 09
- w Oddziałach Terenowych ARR
- w telefonicznym punkcie informacyjnym: 0 - 22 661 - 72 - 72
- na stronie internetowej ARR: www.arr.gov.pl
Pobierz:
Warunki udzielania dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny (.pdf)
Wniosek o zawarcie umowy na dopłaty (.pdf)
Wniosek o zawarcie umowy na dopłaty (.doc)
Zawiadomienie o wprowadzaniu wieprzowiny do chłodni (.pdf)
Zawiadomienie o wprowadzaniu wieprzowiny do chłodni (.doc)
Sprawozdanie z wprowadzenia wieprzowiny do chłodni (.pdf)
Sprawozdanie z wprowadzenia wieprzowiny do chłodni (.doc)
Zawiadomienie o zamiarze wycofania wieprzowiny (.pdf)
Zawiadomienie o zamiarze wycofania wieprzowiny (.doc)
Zbiorcze zestawienie danych do rozliczenia umowy (.pdf)
Zbiorcze zestawienie danych do rozliczenia umowy (.doc)
UWAGA!
Formularze w wersji edytowalnej działają poprawnie w trybie edycji tylko w programie MS Word w wersji 2003 i wersjach wyższych.
Rozporządzenie Wykonawcze Komisji (UE) 2015/360 z dnia 5 marca 2015 r. wprowadzające prywatne przechowywanie wieprzowiny oraz ustalające z góry stawkę dopłat
Źródło
Agencja Rynku Rolnego
http://arr.gov.pl/