FoodFakty Safety Week to cykl tematycznych webinariów organizowany ponownie przez portal FoodFakty w ramach obchodów Międzynarodowego Dnia Bezpieczeństwa Żywności 2022 przypadającego na 7 czerwca.
Wydarzenie to zostało po raz drugi objęte patronatem przez Głównego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów-Rolno Spożywczych, który odpowiada w Polsce za koordynację współpracy z Komisją Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO (KKŻ) - pomysłodawcą obchodów Dnia Bezpieczeństwa Żywności na świecie.
FoodFakty Safety Week będzie odbywał się od 6 do 10 czerwca 2022 roku na platformie on-line i skierowany jest do wszystkich, którzy na różnych etapach łańcucha żywnościowego mają bezpośredni lub pośredni wpływ na bezpieczeństwo żywności.
W trakcie pięciu dni trwania e-forum swoją wiedzą podzielą się eksperci z różnych branżowych środowisk: instytucji rządowych, instytutów naukowo-badawczych i uczelni wyższych, a także sektora prywatnego. Wśród prelegentów cztery prezentacje wygłoszą pracownicy działającego w GIJHARS Punktu Kontaktowego Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO dla Polski. Prelekcje będą dotyczyć taki zagadnień jak: zapobieganie oszustwom żywnościowym i ich kontrola, higiena produkcji, znakowanie żywności oraz nowe źródła żywności i systemy produkcji – wszystkie rozpatrywane w kontekście prac KKŻ.
Udział w wydarzeniu jest bezpłatny. Chęć uczestnictwa można zgłosić za pośrednictwem formularza rejestracyjnego do czego serdecznie Państwa zachęcamy.
Więcej informacji na temat programu FoodFakty Safety Week oraz samego Międzynarodowego Dnia Bezpieczeństwa Żywności 2022 znajdą Państwo na stronach internetowych organizatora oraz Komisji Kodeksu Żywnościowego.
Zachęcamy także do śledzenia naszych aktualności.
Źródło
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
https://www.gov.pl/web/ijhars