Temat mleka budzi nadal żywe rekcje wśród naszego społeczeństwa. Narosło wiele mitów, które opierają się zwykle na półprawdach lub wręcz fałszu. Niestety te nieprawdziwe informacje tzw. fake news o rzekomej szkodliwości nabiału są bardziej znane, niż przekaz medialny Instytutu Żywności i Żywienia, który stoi na stanowisku, iż mleko stanowi jeden z najbardziej wartościowych produktów żywieniowych. Co z tym mlekiem? Przed wami kilka faktów i mitów.
Dieta odchudzająca powinna zawierać mleko i produkty mleczne
FAKT. Połączenie diety redukcyjnej z dziennym spożyciem 2-4 porcji mleka, jogurtu lub sera pomaga zredukować masę ciała. Na wypracowanie szczupłej sylwetki wpływa obecny w nabiale wapń oraz witamina D. Ponadto mleko i artykuły mleczne należą do produktów niskoenergetycznych i na długo dają uczucie sytości.
Nietolerancja laktozy całkowicie zakłada całkowitą rezygnację z nabiału
MIT. Mleko jest dobrze tolerowane przez większość dorosłych osób. Niektórzy mogą cierpieć na nietolerancję laktozy, czyli niedobór w organizmie enzymu laktazy odpowiadającego za rozkład cukru mlecznego. Wtedy z powodzeniem można zastąpić mleko produktami bezlaktozowymi lub napojami fermentowanymi, zachowującymi prozdrowotne właściwości nabiału. Ciekawostką jest fakt iż u osób dorosłych, objawy nietolerancji możemy zaobserwować, gdy nie pijemy mleka przez kilka lat, a następnie wypijemy szklankę mleka. Związane jest to brakiem enzymu – laktazy, co powoduje wspomniane dolegliwości jelitowe. Przy systematycznym spożywaniu mleka i jego produktów, do takiej sytuacji nie dochodzi, gdyż enzym jest stale produkowany ze względu na obecność laktozy w diecie.
Mleczne napoje fermentowane są „superfood”
FAKT. Produkty takie jak: jogurt, kefir, maślanka charakteryzują się wysoką wartością odżywczą i bogate są w pełnowartościowe białko, unikalny skład witamin m.in. A, D, E, K, witamin z grupy B oraz minerałów: wapnia, potasu, magnezu, cynku. Dodatkowo dzięki zawartości probiotyków korzystnie wpływają na mikroflorę przewodu pokarmowego i wzmacniają odporność organizmu. Zapobiegają również zaparciom i wzdęciom i poprawiają pracę mózgu i koncentrację.
Mleko UHT lub pasteryzowane posiada ubogą wartość odżywczą niż mleko „prosto od krowy”
MIT. Proces pasteryzacji i sterylizacji służy jedynie neutralizacji szkodliwych mikroorganizmów, które zawiera surowe mleko. W innym przypadku przed spożyciem, należałoby je poddać gotowaniu. Pamiętajmy, iż smak i zawartość składników odżywczych w mleku UHT i pasteryzowanym pozostaje bez zmian.
Picie mleka pomaga zapobiegać złamaniom kości i osteoporozie
FAKT. Profilaktyka osteoporozy oparta jest na diecie bogatej w wapń, których świetnym źródłem jest mleko i produkty mleczne. Pamiętajmy, iż wapń składowany jest w kościach. 90% tego pierwiastka gromadzimy do 25 roku życia, a pozostałe 10% przybywa nam do 30 roku życia. Następnie z każdym rokiem następuję ubytek tego pierwiastka w organizmie i przy diecie pozbawionej produktów mlecznych, grozi nam ryzyko wystąpienia osteoporozy.
Mleko i produkty mleczne przyczyniają się do rozwoju cukrzycy i nowotworów
MIT. Jadłospis uwzględniający produkty pochodzenia mlecznego zapobiega gwałtownym skokom poziomu cukru we krwi i wspomaga leczenie cukrzycy. Śniadaniowa owsianka na mleku obniża stężenie glukozy we krwi w porównaniu z płatkami owsianymi gotowanymi na wodzie. W profilaktyce nowotworów istotną rolę odgrywają właśnie składniki mleka jak: tłuszcz mlekowy, białka serwatkowe, wapń oraz bakterie wykazujące działanie probiotyczne.
Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka