Temat mleka wzbudza bardzo duże zainteresowanie wśród naszego społeczeństwa. Trudno jest przejść obojętnie wobec tego zagadnienia. Szukając odpowiedzi na frapujące nas pytania często sięgamy do szybkiej bazy wiedzy jakim jest internet. Niestety wśród sprawdzonych informacji o produktach mlecznych natkniemy się także na tzw. „fake news” czyli niesprawdzone informacje, które rozpowszechniane są przez serwisy społecznościowe. O co najczęściej pytamy wyszukiwarkę Google w kontekście nabiału?
Czy mleko powinny spożywać dzieci?
Unikalny skład odżywczy mleka i produktów mlecznych obejmujący m. in. białko, wapń, potas, fosfor, magnez, szereg witamin, jak: A, D, E, K oraz z grupy B - potrzebny jest organizmowi w każdym wieku. Zwłaszcza dzieciom w okresie wzrostu, kobietom w ciąży i karmiącym oraz osobom w podeszłym wieku.
Czy mleko i produkty mleczne zapobiegają osteoporozie?
Na rozwój osteoporozy wpływa m in. deficyt wapnia w diecie. Obecność w codziennym żywieniu mleka, serów, jogurtów bogatych w ten pierwiastek jak i witaminę D oraz tłuszczu mlecznego, będącego nośnikiem tej witaminy, powoduje odkładanie się wapnia w kościach. W konsekwencji czego spowolniony zostaje ubytek masy kostnej, który następuje wraz z wiekiem oraz obniżone zostaje ryzyko osteoporozy.
Czy osoby cierpiące na nietolerujące laktozy, muszą zrezygnować z produktów pochodzenia mlecznego?
Mleko jest dobrze tolerowane przez większość dorosłych osób. Niektóre osoby mogą cierpieć na nietolerancję laktozy czyli niedobór w organizmie enzymu laktazy odpowiadającego za rozkład cukru mlecznego do glukozy i galaktozy. Jeżeli występują określone objawy jak: wzdęcia, bóle brzucha, biegunki wystarczy zastąpić mleko produktami bez laktozowymi lub napojami fermentowanymi, zachowującymi prozdrowotne właściwości nabiału.
Czy dieta bogata w produkty mleczne pomaga schudnąć?
Połączenie diety redukcyjnej z dziennym spożyciem 2-4 porcji mleka, jogurtu lub sera pomaga zredukować masę ciała. Na wypracowanie szczupłej sylwetki wpływają obecne w nabiale wapń oraz witamina D. Ponadto mleko i produkty mleczne należą do produktów niskoenergetycznych.
Już zaczęły się dwa miesiące błogiego lenistwa. Wielu z Was pewnie ma wakacyjne plany i nie może się już ich doczekać. Ale czy wiecie o czym należy pamiętać podczas wakacji?
W okresie wakacyjnym, jak i przez cały rok należy pamiętać o zachowaniu odpowiedniej diety, w której mleko i produkty mleczne powinny stanowić jeden z kluczowych elementów. Nabiał to źródło białka, witamin A, D, E, K, z grupy B, a także minerałów m.in. wapnia i magnezu.
Dlatego też pamiętajmy o spożywaniu mleka oraz produktów mlecznych bo każdy z nas chce, by jego organizm funkcjonował prawidłowo i efektywnie. Działanie sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka.