Zakończyła się 54. sesja Komitetu KKŻ FAO/WHO do spraw Higieny Żywności (CCFH), która miała miejsce od 11 do 15 marca 2024 roku w Nairobi.
Posiedzenie komitetu było po raz pierwszy współorganizowane przez Stany Zjednoczone Ameryki oraz Kenię. Obradom przewodniczyła dr Evelyne Mbandi, zastępując na tym stanowisku wieloletniego przewodniczącego dr Emilio Estebana, który obecnie pełni funkcję Podsekretarza Stanu w Departamencie Rolnictwa USA i podczas ceremonii otwarcia podkreślił znaczenie Kodeksu Żywnościowego dla bezpieczeństwa żywności na całym świecie.
Podczas tegorocznego posiedzenia rozbudowano kodeksowe Wytyczne dla kontroli bakterii Escherichia coli produkujących toksyny Shiga (STEC) w różnych produktach spożywczych, dopracowując ostatecznie dwa nowe załączniki - dla świeżych warzyw liściastych oraz kiełków.
Komitet przyjął również szczegółowe wytyczne dotyczące produktów mlecznych, które zostaną włączone do Wytycznych dotyczących bezpiecznego używania i ponownego wykorzystywania wody w produkcji żywności (CXG 100-2023). Załącznik dotyczący ryb i produktów rybnych, zdaniem ekspertów wymaga dalszych prac i konsultacji. Dodatkowo, na sesji podjęto decyzję o potrzebie opracowania nowego załącznika do wytycznych poświęconego nowym technologiom odzysku i obróbki wody.
Nieoczekiwanie i przy dużym poparciu przyjęto proponowany projekt Wytycznych dotyczących środków kontroli higieny żywności na tradycyjnych rynkach żywności. Jest to dokument o istotnym znaczeniu zwłaszcza dla krajów rozwijających się, gdzie na przykład uliczny handel żywnością jest bardzo powszechny.
Wszystkie przyjęte przez Komitet dokumenty zostaną przedłożone do ostatecznego zatwierdzenia przez Komisję Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO, której posiedzenie zaplanowano w Rzymie na przełomie listopada i grudnia 2024 roku.
Ponadto, Komitet uzgodnił rozpoczęcie rewizji kodeksowych Wytycznych dotyczących stosowania ogólnych zasad higieny żywności do kontroli patogennych gatunków Vibrio w owocach morza (CXG 73-2010), zmiany Wytycznych dotyczących zwalczania Campylobacter i Salmonella w mięsie drobiowym (CXG 78-2011) oraz rewizji Wytycznych w sprawie stosowania ogólnych zasad higieny żywności do kontroli Listeria monocytogenes w żywności (CXG 61-2007).
W sesji Polskę reprezentowali przedstawiciele Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny.
Wszystkie dokumenty oraz raport z sesji, jak również transmisje z obrad, są dostępne na stronie internetowej Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO.
(opr. Małgorzata Kłak-Sionkowska)
Źródło
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
https://www.gov.pl/web/ijhars