Działania w zakresie wykrywania obecności surowca końskiego w wyrobach wołowych

bydlo.jpgW związku z informacjami z wielu państw członkowskich o występowaniu w obrocie produktów zawierających mięso końskie, które nie zostało ujęte w wykazie składników znajdujących się na etykiecie i jednocześnie zawierających nieprawdziwą informację o obecności wyłącznie mięsa wołowego, Komisja Europejska zaleciła wszystkim państwom członkowskim przeprowadzenie skoordynowanego planu kontroli mającego na celu ustalenie skali tego zjawiska.
 
 
 
Zgodnie z zaleceniem Komisji państwa członkowskie powinny przeprowadzić skoordynowany plan kontroli składający się z dwóch działań:
  • urzędowych kontroli żywności przeznaczonej dla konsumenta końcowego lub zakładów żywienia zbiorowego, wprowadzanej do obrotu lub etykietowanej jako zawierająca wołowinę,
  • urzędowych kontroli mięsa końskiego przeznaczonego do spożycia przez ludzi w celu wykrycia pozostałości fenylobutazonu.

Decyzją Komisji 2013/98/UE z dnia 19 lutego 2013 roku Polska została zobowiązana do pobrania i przebadania 150 próbek w celu sprawdzenia obecności niedeklarowanego mięsa końskiego w wyrobach zawierających mięso wołowe. Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych pobierze 75 próbek u producentów tych wyrobów, a Inspekcja Handlowa 75 próbek wyrobów znajdujących się w obrocie detalicznym na terenie całego kraju. Wszystkie próbki przebadane zostaną laboratoryjne w zakresie identyfikacji surowców mięsnych na podstawie analizy DNA.

Badania mięsa końskiego w celu wykrycia pozostałości fenylobutazonu przeprowadzi Inspekcja Weterynaryjna.

W Polsce w/w kontrole rozpoczęły się w dniu 1 marca br. i zgodnie z zaleceniem Komisji będą trwały miesiąc. Pełne wyniki kontroli pozwalające na określenie skali występowania ewentualnych zafałszowań wyrobów wołowych surowcem końskim będą znane po upływie tego okresu.

Zgodnie z decyzją Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi koordynatorem w zakresie urzędowych kontroli żywności przeznaczonej dla konsumenta końcowego lub zakładów żywienia zbiorowego, wprowadzanej do obrotu lub etykietowanej jako zawierająca wołowinę, został Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych Pan Stanisław Kowalczyk.

W ramach realizacji działań wynikających z Decyzji Wykonawczej Komisji z dnia 19 lutego 2013 r. w odniesieniu do pomocy finansowej Unii na rzecz skoordynowanego planu kontroli w celu ustalenia skali występowania oszukańczych praktyk przy wprowadzaniu do obrotu określonych rodzajów żywności, w dniu 1 marca br.  Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych oraz Inspekcja Handlowa rozpoczęły urzędową kontrolę żywności przeznaczonej dla konsumenta końcowego lub zakładów żywienia zbiorowego, etykietowanej jako zawierająca wołowinę.

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych przeprowadziła 8 kontroli, w trakcie których pobrano 12 próbek, natomiast Inspekcja Handlowa przeprowadziła 2 kontrole, pobierając 2 próbki do badań laboratoryjnych w zakresie identyfikacji surowców mięsnych na podstawie analizy DNA.

Pobrane próbki będą badane pod kątem obecności niezadeklarowanego surowca końskiego w przetworach z wołowiny.
 
Źródło: IJHARS
 

Redaktor: Katarzyna Kuznowicz   

Źródło
Krajowa Rada Izb Rolniczych
http://krir.pl

125ml milk

bydlo
Cenimy sobie Państwa wypowiedzi,
dlatego prosimy aby były one wyrażane w dobrym tonie oraz nie łamały polskiego prawa.
Komentarze łamiące te zasady będą niezwłocznie usuwane.
Dodaj komentarz
*
Tytuł komentarza:
*
Komentarz:
komentarz
*
Podpis:

Jeśli chcesz otrzymywać informacje o najważniejszych wiadomościach rolniczych oraz przydatnych poradach rolniczych możesz zapisać się do newslettera (po lewej stronie ekranu).

TAGI: kontroli; inspekcja; obecności; zakresie; jakości; artykułów; handlowej; mięsa; komisji; obrotu; handlowa; urzędowych; próbek; zawierająca; próbki;

Ta strona korzysta z plików COOKIES. więcej »