Systemy jakości żywności powstały, by chronić dziedzictwo kulinarne, premiować najlepsze i unikalne produkty tradycyjne i regionalne, a ich producentom umożliwić ochronę przed nieuczciwą konkurencją fałszującą żywność. Znakowanie uznanych produktów to czytelna informacja dla konsumentów na temat ich jakości i oryginalności. Zapraszany do oglądania 3. odcinka Programu „Podlaskie innowacje rolnicze w obiektywie kamery”.
Systemy jakości żywności można podzielić na systemy unijne oraz krajowe. W Polsce obecnie istnieje 5 uznanych przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi krajowych systemów jakości. Są to:
- Integrowana Produkcja (IP) – system mniej restrykcyjny od rolnictwa ekologicznego,
- System „Jakość Tradycja” (JT) – system ochrony i promocji dla produktów tradycyjnych,
- QMP (Quality Meat Program) – system jakości dla mięsa wołowego,
- PQS (Pork Quality System) – system jakości dla mięsa wieprzowego,
- QAFP (Quality Assurance for Food Products) System Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP.
Małgorzata Wojtach ze Szpakowa to rozpoznawalna w Podlaskiem producentka wędlin. Jeden z wytwarzanych przez nią produktów posiada krajowy certyfikat systemu „Jakość – tradycja”.
– Certyfikat otrzymałam na palcówkę biebrzańską. Cały proces ubiegania się o certyfikat trwał około dwóch miesięcy. Wypełniało się wniosek, który później kapituła weryfikowała. Oczywiście osoby zajmujące się przyznaniem certyfikatu przyjeżdżały na miejsce na kontrole – wspomina rolniczka.
Przyznany Wojtachom certyfikat to jeden z pięciu uznanych przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi krajowych systemów jakości. Procedury jego uzyskania w praktyce są prostsze niż się wydaje. Należy dokładnie określić skład produktu, sposób wytwarzania i procedury kontroli oraz, co najtrudniejsze, udokumentować 50-letnią tradycję wytwarzania produktu. Jednak uczestnicy systemu jednoznacznie przyznają, że warto.
– To jest duży prestiż i nagroda za to jak produkuję swoje wędliny – mówi pani Małgorzata.
Z kolei w w unijnych systemach jakości żywności wyróżnione zostały 2 kategorie produktów:
- produkty regionalne znanego pochodzenia
- produkty tradycyjne
Produkt regionalny znanego pochodzenia może otrzymać rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia (ChNP) lub jako Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG). Z kolei Gwarantowana Tradycyjna Specjalność to unijny znak jakości nadawany produktom o tradycyjnej nazwie, nawiązującej do jego specyficznego charakteru lub tradycyjnie używanej dla tego produktu.
Miód wielokwiatowy z Sejneńszczyzny/Łoździejszczyzny to jeden z produktów, które objęte są unijnym systemem jakości żywnoścu – Chroniona Nazwa Pochodzenia i jedyny o transgranicznym charakterze. Po stronie polskiej zarejestrowana przez Komisję Europejską nazwa Miód z Sejneńszczyzny/Łoździejszczyzny dotyczy 4 gmin powiatu sejneńskiego (Sejny, Giby, Krasnopol, Puńsk) oraz 5 gmin powiatu suwalskiego (Suwałki, Szypliszki, Jeleniewo, Rutka-Tartak, Wiżajny). Po stronie litewskiej odnosi się do 12 gmin regionu Łoździeje.
– Procedura trwała kilka miesięcy, ale udało się z czego jesteśmy dumni. Unijny znak jakości to, użyję określenia z dziedziny sportu, to jest produkt z Ligii Mistrzów. Tu nie można znaleźć się przypadkiem. Co nam to daje? To jest na pewno reklama, na pewno prestiż – mówi Krzysztof Przeborowski, prezes Koła Pszczelarzy w Sejnach.
O systemach jakości żywności w 3. odcinku Programu „Podlaskie innowacje rolnicze w obiektywie kamery”. Program został zrealizowany w ramach dofinansowania z budżetu Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich. Poszczególne jego odcinki poświęcone są różnym zagadnieniom z zakresu rozwoju rolnictwa i obszarów wiejskich. Ma on na celu inspirować poprzez podejmowanie określonych tematów oraz prezentowanie osób, które podjęły się realizacji projektów, przedsięwzięć mieszkając na terenach wiejskich. Myśl przewodnia jaka przyświeca całej realizacji można zamknąć w jednym zdaniu: „Wieś – dobre miejsce do życia”.
Program można obejrzeć na antenie regionalnej Telewizji Narew, na specjalnym kanale na YouTubie, dostępny jest również na Facebooku. Autorzy produkcji zapraszają do oglądania i „lajkowania”.
Źródło
Podlaska Izba Rolnicza
http://pirol.pl