Informacją charakteryzującą koncentrat pomidorowy i determinującą wybór konsumenta jest informacja o zawartości ekstraktu.
Deklarując zawartość ekstraktu na opakowaniu, producent powinien wskazać konkretną wartość tego parametru. Oznakowanie jest jedyną informacją dostępną dla konsumenta, więc powinno precyzyjnie informować o jakości handlowej produktu.
Wskazywanie w oznakowaniu niedokładnej informacji o produkcie (w szczególności podawanie dwóch rozbieżnych deklaracji, tj. w nazwie produktu „koncentrat pomidorowy 30%” oraz dodatkowej informacji o zawartości ekstraktu wraz z tolerancją), wprowadza w błąd odnośnie jego charakterystyki i uniemożliwia konsumentom dokonania świadomego wyboru.
W przypadku dobrowolnego deklarowania zgodności produktu z Polską Normą PN-A-77601:1975 „Przetwory warzywne - Koncentrat pomidorowy” należy stosować jej postanowienia w całości, a nie wybiórczo. Norma ta nie przewiduje obowiązku wskazywania tolerancji przy określaniu zawartości ekstraktu w oznakowaniu produktu.
Źródło
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
https://www.gov.pl/web/ijhars