Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem, zrazy wieprzowe w sosie z wiejskim chlebem, kartacze z mięsem, pierogi ze słodką kapustą i kiełbasą, kopytka z kapustą, pierogi z białym serem, pierogi ruskie z maścią, pyzy z ziemniaków, pączki z ziemniaków, gęś pieczona. To nie menu jakiejś restauracji, tylko spis potraw zgłoszonych na I Gminny Konkurs „Nasze kulinarne korzenie”, który odbył się siódmego marca w bibliotece w Górkach Not. Tegoroczne wydarzenie biblioteka przygotowała wspólnie ze Strzelecko-Drezdenecką Powiatową Radą Lubuskiej Izby Rolniczej w ramach „Dnia kobiet z biblioteką”. Kto był, ten wie, że było pysznie, a kto nie był, niech żałuje, bo jest czego. Do konkursu zgłosiło się dziewięć sołectw naszej gminy. Zadanie konkursowe polegało na przygotowaniu potrawy wywodzącej się z tradycji rodzinnych lub przygotowanych z produktów regionalnych. Prym wiodły potrawy mącznoziemniaczane. Nie zabrakło także kapusty i mięsa. Jury miało bardzo trudne zadanie, gdyż wszystkie konkursowe dania nie tylko pięknie wyglądały, ale przede wszystkim smakowały. Ugotować to jedno, a opowiedzieć o danej potrawie to zupełnie dwie różne rzeczy. I właśnie to drugie zadanie dla wielu z pań wydawało się dużo trudniejsze. Komisja konkursowa, do tego licznie zgromadzona publiczność tylko potęgowały tremę. Jednak i z tym uczestniczki świetnie sobie poradziły. Mogliśmy się dowiedzieć, że maść do pierogów na nasze ziemie przywędrowała razem z repatriantami z kresów wschodnich, a kartacze przybyły z Litwy. Gęsina królowała na stołach w domach, gdzie hodowało się gęsi, a przepis na nią był przekazywany z pokolenia na pokolenie. Natomiast twaróg to nasz sztandarowy produkt, wszak nasza gmina mlekiem i serem stoi. Po oficjalnych prezentacjach i ocenie jury, przyszedł czas na publiczność zgromadzoną w bibliotece. Po degustacji, każdy mógł oddać swój głos na potrawę, która najbardziej mu smakowała. Gusta jury pokryły się ze smakiem publiczności i tak pierwsze miejsce, oraz nagrodę publiczności otrzymała gęsina ze Zwierzyna, którą przygotowała Pani Monika Łohunko reprezentująca sołectwo Zwierzyn I, drugie miejsce zdobyło sołectwo Brzezinka za pierogi ruskie z maścią, trzecie Górki Noteckie za kartacze z mięsem. Konkurs kulinarny to tylko jedna z wielu atrakcji dnia kobiet z biblioteką. Dzięki uprzejmości wielu gospodyń z gminy Zwierzyn udało nam się przygotować domową spiżarnię, w której można było popróbować domowych przetworów. Obok popularnych kiszonych ogórków znalazły się różnego rodzaju marynaty, dżemy, powidła, warzywne sałatki, nalewki. Panie nie tylko ofiarowały nam swoje przetwory, ale również podzieliły przepisami na te słoikowe smakołyki. Kolejną niespodzianką był pokaz kulinarny w wykonaniu Pani Ewy Soboty – nauczyciela przedmiotów gastronomicznych. Pani Ewa nauczyła nas przyrządzać pyszny deser Panna Cotta na lustrze z truskawek. Po wielkiej uczcie dla ciała, przyszedł czas na coś dla ducha, czyli mini koncert akordeonowy w wykonaniu Michała Janczaka.
Organizacja imprezy nie byłaby możliwa bez udziału sponsorów, czyli firm i osób prywatnych. Za pomoc w zrealizowaniu naszej inicjatywy serdecznie dziękujemy: Lubuskiej Izbie Rolniczej, Urzędowi Gminy Zwierzyn, Agencji Rynku Rolnego OT w Gorzowie Wlkp, JMProjekt, Pani Krystynie Mickiewicz oraz GazTech3.
Anna Sokulska