Wielkopolska Izba Rolnicza zaprasza do udziału w konkursie kulinarnym na najlepszą potrawę z kaczki. Konkurs realizowany będzie w ramach imprezy promocyjnej „Kaczka na talerzu”, która odbędzie się 26 maja 2024 r. w Wolicy w powiecie kaliskim. Konkurs sfinansowany jest ze środków Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego.
Do udziału w konkursie zapraszamy:
- Koła Gospodyń Wiejskich,
- stowarzyszenia,
- przedsiębiorstwa, firmy branży mięsnej,
- gospodarstwa agroturystyczne,
- restauracje,
- szkoły o profilu gastronomicznym.
Konkurs składa się z dwóch etapów. Pierwszy etap polega na przesłaniu przepisu na potrawę z kaczki. Z nadesłanych zgłoszeń zostanie wybranych pięciu uczestników, którzy zaproszeni zostaną do drugiego etapu polegającego na przygotowaniu potrawy i prezentacji jej przed komisją konkursową oraz uczestnikami imprezy „Kaczka na talerzu” w Wolicy (pow. kaliski) dnia 26 maja 2024 r. Komisja Konkursowa przy wyborze pięciu uczestników drugiego etapu Konkursu kierować się będzie oryginalnością przepisu oraz nawiązaniem do tradycji kuchni wielkopolskiej i wykorzystaniem lokalnych produktów rolnych do przygotowania potrawy.
Szczegóły Konkursu zawiera regulamin, który wraz z formularzem można pobrać poniżej. Na uczestników konkursu czekają atrakcyjne nagrody.
Zgłoszenia do konkursu należy przesyłać do 17 maja 2024 r. do Biura Powiatowego Wielkopolskiej Izby Rolniczej w Kaliszu, na adres wirkal@wir.org.pl
Do pobrania:
Źródło
Wielkopolska Izba Rolnicza
http://www.wir.org.pl/