Polacy zdają sobie sprawę, że dzięki środkom ochrony roślin żywność jest bezpieczna, niedroga i pożywna. Zapewnia to wzrost gospodarczy, dobrobyt społeczny oraz odpowiednią ochronę środowiska.
Chociaż środki ochrony roślin stosuje się od ponad 5 000 lat, to dziś ich użycie podlega ścisłym przepisom zabezpieczającym człowieka i środowisko przed szkodliwym działaniem tych substancji. Ponadto współcześnie stosowane środki działają bardziej wybiórczo, niszcząc te gatunki, które zagrażają uprawom. Spadła ich toksyczność – dzięki dobremu zrozumieniu cykli biologicznych zwalczanych organizmów i precyzyjnym metodom ochrony można stosować mniej szkodliwe środki i podawać je w mniejszych ilościach. W Unii Europejskiej środki ochrony roślin podlegają najostrzejszym regulacjom prawnym spośród wszystkich środków chemicznych. Wprowadzenie środka ochrony roślin na rynek Unii Europejskiej zabiera przeciętnie 10 lat i kosztuje ponad 200 mln euro.
Europejskie Stowarzyszenie Ochrony Roślin (ECPA), zrzeszające producentów środków ochrony roślin, przeprowadziło wśród obywateli Unii Europejskiej badania dotyczące poziomu świadomości czym są środki ochrony roślin i jakie korzyści płyną z ich stosowania. Z badań wynika, że 60% Polaków zdaje sobie sprawę z faktu, że możliwość spożywania zdrowych i wysokiej jakości odżywczej owoców i warzyw przez cały rok zawdzięczają stosowaniu różnych metod ochrony roślin. Jesteśmy również świadomi, że regularne jedzenie owoców i warzyw zapewnia człowiekowi zbilansowane odżywanie. Wpisuje się w to w Piramidę Zdrowego Żywienia
i Aktywności Fizycznej promowaną przez Światową Organizację Zdrowia oraz Instytut Zdrowej Żywności, według której owoce i warzywa to jedne z podstawowych produktów (oprócz zbóż), które powinny znajdować się w codziennej diecie każdego człowieka.
„Podniesienie plonów, możliwe dzięki ochronie roślin, bezpośrednio wpływa na wydajność upraw, a dzięki temu – na cenę produktów. Dzięki środkom ochrony roślin świeże warzywa i owoce stały się w Europie dostępne dla każdego, a ich częste jedzenie jest normą. To z kolei jest jednym z ważniejszych czynników wpływających na zwiększenie przeciętnej długości życia.” – powiedział Marcin Mucha, dyrektor Polskiego Stowarzyszenia Ochrony Roślin.
Ponad 55% Polaków ma świadomość, że bez środków ochrony roślin więcej niż połowa światowych plonów byłaby tracona każdego roku. Z tym bezpośrednio wiąże się pogorszenie poziomu zdrowia człowieka, jakości i długości życia, jak również równowagi w środowisku i różnorodności biologicznej. Skoro stosowanie środków ochrony roślin pozwala rolnikom na podwajanie zbiorów z danej powierzchni ziemi, nie ma konieczności powiększania areału pól uprawnych i zachowane jest naturalne środowisko.
Rolnicy korzystając ze środków ochrony roślin zgodnie z przepisami unijnymi i krajowymi zwalczają choroby i szkodniki roślin - dzięki temu dostarczają bezpieczne i pożywne owoce i warzywa. Stosowanie środków ochrony roślin umożliwia uzyskanie takiej ilość plonów, która zapewnia ludziom odpowiednią ilość żywności. Niestety, wśród Polaków nadal istnieje niewielka świadomość (tylko 4%), że produkcja żywności powinna wzrosnąć. Z badań ECPA wynika natomiast, że z powodu wzrostu liczby ludności, światową produkcję należy zwiększyć o 50% do 2050 r.
Środki ochrony roślin bezpośrednio wpływają na wydajność upraw, a dzięki temu też na cenę produktów. Warzywa i owoce są dzisiaj w Polsce dostępne dla każdego, a ich codzienne jedzenie stało się niemalże normą. Ponadto, z punktu widzenia gospodarczego, wysoka produkcja owoców i warzyw m.in. dzięki środkom ochrony roślin, pozwala zachować przestępną cenę żywności. Z badań ECPA wynika, że dla 89% Polaków niezwykle ważnym aspektem są koszty ponoszone w związku ze spożywaniem zdrowej i bogatej w cenne składniki żywności. Gdyby rolnictwo było droższe, duża część ludzi nie byłaby w stanie jeść ważnych dla ich zdrowia produktów. Jest tego świadome 48% Polaków, zdaniem których rolnicy powinni korzystać ze środków ochrony roślin, aby zwalczać choroby roślin. Dzięki temu mamy dostęp do żywności w przystępnych cenach.
Polskie Stowarzyszenie Ochrony Roślin
Polskie Stowarzyszenie Ochrony Roślin (PSOR) reprezentuje branżę środków ochrony roślin. Realizuje różnorodne zadania i projekty mające na celu kompleksową informację i edukację użytkowników środków ochrony roślin na temat bezpieczeństwa ich stosowania.
PSOR prowadzi ogólnopolską kampanię edukacyjną pod hasłem „W ochronie koniecznej”. Celem kampanii jest informowanie społeczeństwa o współczesnych sposobach produkcji roślinnej i nowoczesnym rolnictwie, w którym stosowane są środki ochrony roślin. Prowadzone działania mają uświadamiać konsumentom owoców i warzyw oraz produktów pochodzenia roślinnego, że środki ochrony roślin są nieodzowne w pracy rolnika, a produkcja rolna z ich wykluczeniem nie mogłaby zapewnić wystarczającej ilości żywności o dobrej jakości i w przystępnych cenach.
PSOR jest również właścicielem i koordynatorem Systemu Zbiórki Opakowań PSOR
i w imieniu uczestników Systemu prowadzi ogólnopolską kampanię edukacyjną pod hasłem „Liczy się każde opakowanie”.