Szanowni Państwo serdecznie zapraszamy do odwiedzenia stoiska Wielkopolskiej Izby Rolniczej podczas Dożynek Miejskich 2 września 2017 r. w Parku Wilsona w Poznaniu . Mamy przyjemność zaprezentować podczas bezpłatnej degustacji kiełbasę białą parzoną wielkopolską, która została wpisana do Rejestru Chronionych Oznaczeń Geograficznych!
Zgodnie z przepisami zarejestrowane nazwy, w przypadku Chronionych Nazw Pochodzenia, Chronionych Oznaczeń Geograficznych oraz Gwarantowanych Tradycyjnych Specjalności zarejestrowanych z zastrzeżeniem nazwy, są chronione przed:
- wszelkim bezpośrednim lub pośrednim wykorzystywaniem w celach komercyjnych zarejestrowanej nazwy dla produktów nie objętych rejestracją, o ile produkty te są porównywalne do produktów zarejestrowanych pod tą nazwą lub jeśli stosowanie nazwy narusza prestiż chronionej nazwy;
- każdym niezgodnym z prawem zawłaszczeniem, imitacją lub aluzją, jeśli nawet prawdziwe pochodzenie produktu jest zaznaczone lub chroniona nazwa została przetłumaczona, lub towarzyszy jej wyrażenie „w stylu”, „rodzaju”, „przy użyciu metody”, „tak jak produkowane w”, „imitacja” lub „podobne”;
- wszelkimi innymi fałszywymi lub mylącymi danymi odnoszącymi się do miejsca pochodzenia, właściwości lub podstawowych cech produktu na opakowaniu wewnętrznym lub zewnętrznym, w materiale reklamowym lub dokumentach odnoszących się do danego produktu lub na opakowaniu produktu w pojemniku, mogącym stworzyć fałszywe wrażenie co do jego pochodzenia;
- wszelkimi innymi praktykami mogącymi wprowadzić w błąd zainteresowanych co do prawdziwego pochodzenia produktu.
Oznacza to, że powyższa nazwa będzie mogła być używana jedynie przez producentów na ściśle określonym obszarze geograficznym, obejmującym województwo wielkopolskie oraz część powiatów w województwie lubuskim i kujawsko-pomorskim. Każdy producent chcący posługiwać się tą chronioną nazwą będzie musiał poddać się kontroli zgodności produktu z zarejestrowaną specyfikacją i otrzymać stosowany certyfikat.
Na naszym stoisku będzie możliwość wysłuchania porad dietetyka, dowiemy się dlaczego kiełbasa biała parzona wielkopolska ma tak szczególne walory smakowe, a przede wszystkim będzie możliwość degustacji kiełbasy białej parzonej wielkopolskiej przygotowanej przez renomowanego kucharza.
W dniu 27 sierpnia 2017 r. w Gnieźnie podczas XIX Wojewódzko-Archidiecezjalnych Dożynek Wielkopolskich odbył się finał wojewódzki XVII edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” pod patronatem honorowym Marszałka Województwa Wielkopolskiego. Ideą konkursu była identyfikacja produktów regionalnych oraz promocja regionalnej żywności. Organizatorem konkursu na szczeblu regionalnym był Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego we współpracy z Polską Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Wielkopolska Izbą Rolniczą. Mamy przyjemność poinformować, że Laureatem w kategorii produktów regionalnych pochodzenia zwierzęcego, podkategoria: produkty i przetwory mięsne został Zakład Mięsny Konarczak za kiełbasę białą parzoną wielkopolską. Ten właśnie produkt z certyfikowanego Zakładu Mięsnego Konarczak będziecie Państwo mieli możliwość skosztować podczas Dożynek Miejskich podczas bezpłatnych degustacji.
Zapraszamy do degustacji naszego wielkopolskiego specjału – kiełbasy białej parzonej wielkopolskiej” podczas Dożynek Miejskich w Parku Wilsona!
Źródło
Wielkopolska Izba Rolnicza
http://www.wir.org.pl/