Do Wielkopolski nie trafi wieprzowina ze strefy czerwonej ASF

Aktualności Rolnicze

Do Wielkopolski nie trafi wieprzowina ze strefy czerwonej ASFRada Powiatowa WIR w Rawiczu zwróciła się z prośbą do Zarządu Izby o podjęcie interwencji w sprawie planów przerobu mięsa wieprzowego ze strefy czerwonej ASF w jednym z największych zakładów mięsnych w południowo-zachodniej Wielkopolsce. W reakcji na nasze pismo Wielkopolski Wojewódzki Lekarz Weterynarii zwrócił się do powiatowego Lekarza Weterynarii w Rawiczu o ustosunkowanie się do tych [więcej...]

Piknik Zbożowy w Poznaniu

Aktualności Rolnicze

Piknik Zbożowy w PoznaniuNa terenie gościnnego Zespołu Szkół Przyrodniczych w Poznaniu odbył się Piknik Zbożowy organizowany przez Wielkopolską Izbę Rolniczą w ramach Drzwi otwartych Technikum Inżynierii Środowiska i Agrobiznesu. Celem imprezy była promocja spożycia ziarna zbóż i jego przetworów i została sfinansowana z Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych. Uczestnicy Pikniku skosztowali pierogów [więcej...]

Polish Snail Holding wprowadza puszki z mięsem ślimaków do polskich sklepów

Informacje Prasowe

Polish Snail Holding wprowadza puszki z mięsem ślimaków do polskich sklepówW wielu sieciach handlowych w naszym kraju można już kupić nowe puszki z gotowym do przyrządzania mięsem ślimaków firmy Polish Snail Holding, lidera w hodowli i produkcji gotowych do spożycia produktów z mięsa ślimaków. Mięso w takich puszkach jest oczyszczone i przygotowane do obróbki cieplnej.  Nowa wizualizacja puszki z mięsem ślimaka to efekt pracy specjalistów marketingu oraz właścicieli [więcej...]

ZDROWE, SMACZNE, ORYGINALNE, NASZE DANIA REGIONALNE – CZEKAMY NA FINAŁ

Aktualności Rolnicze

ZDROWE, SMACZNE, ORYGINALNE, NASZE DANIA REGIONALNE – CZEKAMY NA FINAŁOstatnią szkołą, w której odbyły się warsztaty konkursowe, był Zespół Szkół Technicznych w Świebodzinie – 5. maja zakończył się I etap zmagań. Komisja konkursowa wybrała po 1 potrawie z kategorii: mięso wieprzowe, mięso wołowe oraz ryby słodkowodne, z każdej ze szkół biorących udział w konkursie. Finał odbędzie się 27 maja, w Sulechowie. Uczniowie szkół zawodowych i techników [więcej...]

Międzynarodowe sympozjum Meet/Meat the challenge w Genewie

Aktualności Rolnicze

Międzynarodowe sympozjum Meet/Meat the challenge w GenewieW dniu 29 września 2014 r. odbędzie się międzynarodowe sympozjum Meet/Meat the challenge w Genewie w Szwajcarii. Powyższe wydarzenie, organizowane w ramach prac Grupy Roboczej Europejskiej Komisji Gospodarczej Organizacji Narodów Zjednoczonych (EKG/ONZ) ds. Norm Jakościowych dla Produktów Rolnych, zostało zaplanowane w pierwszym dniu 23. Sesji Sekcji Branżowej ds. Standaryzacji Mięsa, która w tym roku odbędzie w dniach [więcej...]

Wołowina lepsza i trochę gorsza

Aktualności Rolnicze

Wołowina lepsza i trochę gorszaBydło ras mięsnych, w porównaniu z mlecznymi, oznacza się wysokim uzyskiem mięsa z tuszy, który może sięgać w zależności od rasy nawet blisko 80%. Udział chudego mięsa jest znacznie wyższy. Takie cenne elementy, jak polędwica czy ligawa (najbardziej wartościowe elementy kulinarne) u bydła mięsnego stanowią o wiele większe udziały, aniżeli u bydła mlecznego. Jedną z zasadniczych cech jakościowych kulinarnego [więcej...]

Ta strona korzysta z plików COOKIES. więcej »