Rada Powiatowa WIR w Rawiczu zwróciła się z prośbą do Zarządu Izby o podjęcie interwencji w sprawie planów przerobu mięsa wieprzowego ze strefy czerwonej ASF w jednym z największych zakładów mięsnych w południowo-zachodniej Wielkopolsce.
W reakcji na nasze pismo Wielkopolski Wojewódzki Lekarz Weterynarii zwrócił się do powiatowego Lekarza Weterynarii w Rawiczu o ustosunkowanie się do tych doniesień oraz przedstawienie ewentualnych działań podejmowanych w tej sprawie. Lekarz Powiatowy potwierdził, że jeden z zakładów dokonujących uboju trzody chlewnej opracował procedurę postępowania z mięsem pozyskanym od zwierząt pochodzących ze strefy objętej ograniczeniami w związku z wystąpieniem ASF i zwrócił się do organu nadzoru o wyrażenie zgody na ubój zwierząt z takiej strefy. Jednak Powiatowy Lekarz Weterynarii w Rawiczu po przeprowadzonej analizie ryzyka, mając na względzie dobro wielkopolskich rolników oraz dobro całej gospodarki narodowej nie wyraził zgody na planowany proceder.
Opracowanie: Kornel Pabiszczak
Źródło Wielkopolska Izba Rolnicza http://www.wir.org.pl/