Ostatnią szkołą, w której odbyły się warsztaty konkursowe, był Zespół Szkół Technicznych w Świebodzinie – 5. maja zakończył się I etap zmagań. Komisja konkursowa wybrała po 1 potrawie z kategorii: mięso wieprzowe, mięso wołowe oraz ryby słodkowodne, z każdej ze szkół biorących udział w konkursie. Finał odbędzie się 27 maja, w Sulechowie. Uczniowie szkół zawodowych i techników będą mieli okazję zaprezentować swoje umiejętności przygotowywania potraw. Oprócz nagród dla szkoły, zostaną także przyznane nagrody indywidualne dla uczniów, które ufundowała m.in. Lubuska Izba Rolnicza.
Lubuska Izba Rolnicza już po raz kolejny zaproszona została do komisji konkursowej warsztatów kulinarnych organizowanych przez Agencję Rynku Rolnego OT w Gorzowie Wlkp. Konkurs skierowany jest do uczniów szkół ponadgimnazjalnych województwa lubuskiego. Rozstrzygnięcie i wyłonienie laureata nastąpi po zweryfikowaniu przygotowanych potraw w poszczególnych szkołach.
Warsztaty kulinarne w Bobowicku
Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Zesłańców Sybiru w Bobowicku w dniu 20 kwietnia przygotował potrawy w ramach V edycji warsztatów kulinarnych „,Zdrowe, smaczne oryginalne, nasze dania regionalne”.
Dyrektor Roman Nowak przywitał licznie przybyłych zaproszonych gości. Poza komisją konkursową (składającą się z przedstawicieli ARR, LODR, UMWL oraz LIR) w warsztatach udział wzięli m.in. zaproszeni patroni szkoły związku sybiraków, przedstawiciele starostwa oraz zaprzyjaźnionych okolicznych szkół ponadgimnazjalnych, sołtys Bobowicka.
Grupa uczniów kształcących się w zawodzie technik żywienia przygotowała ponad 10 potraw. W tegorocznej edycji ocenie podlegają potrawy przygotowane w trzech kategoriach: wieprzowina, wołowina, ryby słodkowodne.
Na suto zastawionym stole skosztować można było m.in.: Pasztetu rybnego ze szpinakiem z dodatkiem sosu tatarskiego; Szczupaka faszerowanego; Pasztetu wieprzowo-wołowego z sosem żurawinowym; Tatara z polędwicy wołowej; Kanapek z rybą; Buraków pieczonych z rozmarynem i sosem jogurtowym; Kotletów pieczonych z puree ziemniaczano-dyniowym; Żeberek wieprzowych po diabelsku; Pieczeni duszonej z wołowiny; Sandacza zapiekanego z kaszą gryczaną i warzywami; Polędwiczek wieprzowych nadziewanych szpinakiem z kulkami ziemniaczanymi i miksem sałat; Karpia pieczonego z sosem pieczarkowym.
Komisja konkursowa, spośród zaprezentowanych dań, wyłoniła do następnego etapu pieczeń duszoną z wołowiny z burakami pieczonymi z rozmarynem i sosem jogurtowym, żeberka wieprzowe po diabelsku oraz sandacz zapiekany z kaszą gryczaną i warzywami.
Galeria:
Warsztaty w „SPOŻYWCZAKU” w Nowej Soli
W dniu 21 kwietnia podczas prezentacji potraw konkursowych młodzież Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 4
w Nowej Soli zadbała o upowszechnienie zdrowych nawyków w odżywianiu wraz z akcentem na zasoby regionalne. Młodzież z klas I-III kształcąca się w zawodzie technik żywienia i gospodarstwa domowego przygotowała następujące potrawy w poszczególnych kategoriach: Schab pieczony w ziołach z jabłkami, Marynowaną polędwicę na dywanie z kaszy gryczanej z nutą czerwonego wina, Wołowe kieszonki z papryką i kozim serem w towarzystwie pieczonych warzyw, Gulasz wołowy z ciemnym lubuskim piwem, Pstrąg w liściach winorośli z sosem śmietanowo-limonkowym z prażonymi migdałami i tymiankiem, Polędwiczkę z mięsem mielonym owiniętą ciastem drożdżowym, Roladki z sandacza nadziewane łososiem, szpinakiem i winogronami z białym sosem z wytrawnego wina, Pstrąga faszerowanego kurkami z burakami i dipem limonowo-miętowym, Karpia w migdałach z sosem rodzynkowo-winnym z makaronem z cukinii i marchwi, Roladę wieprzową z omletem z borowikowym i szparagami. Komisja konkursowa miała naprawdę trudne zadanie, gdyż wszystkie potrawy przedstawiały wysoki kunszt wykonania, jury wyłoniło 3 potrawy do drugiego etapu – Gulasz wołowy z ciemnym lubuskim piwem, przygotowany przez Anetę Adamczyk i Agnieszkę Garbacz, Polędwiczkę z mięsem mielonym owiniętą ciastem drożdżowym, przygotowaną przez Grzegorza Gruszkę i Michała Kotkowiaka, Karpia w migdałach z sosem rodzynkowo-winnym z makaronem z cukinii i marchwi, przygotowanego przez Filipa Wojnowskiego-Czyż i Kamila Stankiewicza.
Galera zdjęć z Nowej Soli:
Warsztaty kulinarne w Henrykowie
Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Henrykowie od początku uczestniczy w warsztatach kulinarnych, w których uczniowie przygotowują smakowite i estetycznie wykonane potrawy. Degustację, która miała miejsce 22 kwietnia 2015 r., poprzedził wykład Leszka Ziaji, Powiatowego Lekarza Weterynarii nt. uboju zwierząt na użytek własny. Uczniowie dla przybyłych gości przygotowali również krótki program artystyczny. W tym roku komisja ocenia potrawy z ryb słodkowodnych, wieprzowiny i wołowiny. Uczniowie przygotowali następujące potrawy do degustacji: rolada mięsna w andrutach, karkówka z borowikami, mięsne rurki zapiekane pod pierzynką, zrazy polskie, szczupak faszerowany, pstrąg z zieloną natką, sandacz z piekarnika z sosem porowo – chrzanowym. Komisja jednogłośnie zdecydowała, że podczas finału uczniowie będą przygotowywać następujące potrawy:
– zrazy polskie,
– karkówkę z borowikami oraz
– pstrąga z zieloną natką.
Uczniom biorącym udział w warsztatach gratulujemy pomysłowości i fachowości w tworzeniu potraw oraz życzymy powodzenia w etapie finałowym.
Galeria zdjęć:
Warsztaty w Sulęcinie
W piątek 24 kwietnia, odbyły się kolejne warsztaty kulinarne z cyklu; „ Zdrowe, smaczne, oryginalne nasze dania regionalne”. Tym razem konkursowe potrawy przygotowali uczniowie z klas gastronomicznych technikum i zawodówki sulęcińskiego Zespołu Szkół Licealnych i Zawodowych im. Unii Europejskiej – ta szkoła po raz pierwszy bierze udział w konkursie. Wśród ocenianych potraw znalazły się: Strogonow wołowy z bitą śmietaną; Warkocz wołowy z grzybową nutą; Rolada łososiowo – szpinakowa; Pstrąg faszerowany; Karkówka miodowa z jabłkiem i żurawiną; Rolada wieprzowa z owocami runa leśnego; Przysmak sulęciński – wieprzowe kuleczki osnute warzywami. Komisja po degustacji do finału w Sulechowie wytypowała: Strogonowa wołowego, Przysmak sulęciński oraz Pstrąga faszerowanego.
Galeria:
Warsztaty w Sulechowie
27 kwietnia br. w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Sulechowie uczniowie specjalności technik żywienia i usług gastronomicznych przygotowali różnorodne potrawy w ocenianych przez jury kategoriach. Wśród podanych dań znalazły się między innymi: polędwica wołowa z pieczarkami i kaszą perłową, pstrąg pieczony z porami, pieczona szynka w miodowej skórce z sosem malinowym i ziemniaczkami, żeberka po cygańsku z kaszą pęczak. Po degustacji każdej z zaprezentowanych potraw, przedstawiciele ARR, LODR, UMWL oraz LIR, wytypowali następujące dania z uwzględnieniem kategorii: potrawy z ryb słodkowodnych – pstrąg pieczony z jajkami i pieczarkami, potrawy z wołowiny – paprykarz wołowy, potrawy z wieprzowiny – warkocz z polędwiczki wieprzowej z boczkiem i śliwką.
Katarzyna Frąckowiak
Galeria
Warsztaty w Lubsku
28 kwietnia odbyły się warsztaty w kolejnej szkole – Zespole Szkół Technicznych w Lubsku. Uczniowie II klasy Technikum żywienia pracowali pod okiem opiekunów: Olgi Białkowskiej – Śmigiel oraz Ewy Świrydo – Kałuży. Przygotowali następujące potrawy: Bakłażanową harmonię z mięsem mielonym, Zawijasa schabowego, Racuchy mięsne, Mezalians wieprzowy, Schab ogrodnika, Lepieszki z mięsem, Pierożki kresowe z mięsem wołowym, Oładki wołowe, Strudel wołowy, Pstrąga z owocowym musem, Pstrąga w drożdżowym płaszczyku i Faszerowanego szczupaka. Komisja do następnego etapu wytypowała: Pierożki kresowe, Mezalians wieprzowy i Pstrąga z owocowym musem, przygotowane przez Roksanę Tułacz, Natalię Wolak i Paulinę Andrzejczak.
Galeria
Warsztaty w Gubinie
Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Gubinie od I edycji bierze udział w organizowanym przez ARR konkursie „Zdrowe, smaczne, oryginalne, nasze dania regionalne”. Komisja konkursowa gościła tu w dniu 29 maja. Potrawy, przyrządzone przez uczniów klas technikum żywienia, jakie powalczą w finale to: Gubiński kociołek, Schab Lubuszanina, Ryby na kopcu warzyw.
Galeria:
WARSZTATY W IŁOWEJ
Komisja konkursowa odwiedziła Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Iłowej w dniu 30 kwietnia 2015 r. Uczniowie przygotowali wiele potraw, które przypadły do gustu jurorom, m. in. torcik wołowy, kalafior zapiekany z mięsem, przekładaniec z wędzonego pstrąga i szpinaku, pasztet wołowy z żurawiną i pistacjami, okoń pieczony z białą fasolą i pomidorami, rolada lubuszan, korona z żeberek wieprzowych, filet z pstrąga w sosie miętowym w gniazdach szpinakowo selerowych i chłopski garnek. Spośród smacznych i pięknie przygotowanych dań niestety trzeba było wybrać tylko po jednej z każdej kategorii do finału. Komisja zdecydowała jednogłośnie, że będzie to korona z żeberek wieprzowych, torcik wołowy oraz filet z pstrąga w sosie miętowym w gniazdach szpinakowo – selerowych.
Warsztaty w Świebodzinie
Ostatnią szkołą biorącą udział w I etapie konkursu kulinarnego ARR „Zdrowe, smaczne, oryginalne, nasze dania regionalne” były Warsztaty Szkolne Zespołu Szkół Technicznych w Świebodzinie. Młodzież z klas zawodowych i technicznych aktywnie brała udział w gotowaniu pod okiem pasjonata kucharza Patryka Dziamskiego oraz Iwony Beceli i Joanny Wolniewicz. Zaprezentowano wykwintne potrawy z konkursowych propozycji, które zostaną również przygotowywane w finale w Sulechowie w dniu 27 maja br.
Z wieprzowiny zaprezentowano –polędwiczkę z puree ziołowym z sosem szałwiowym z zielonymi warzywami – groszkiem i brukselką. Z wołowiny przygotowano polędwicę wołową z selerem, brokułami i pieczarkami. Z ryb słodkowodnych podano pstrąga smażonego z kurką i szpinakiem na kuskusie. Szkoła w Świebodzinie dysponująca świetną bazą do nauki gotowania ma możliwości rozwijania zainteresowań kulinariami i żywnością wysokiej jakości swoich uczniów. W potrawach uwzględniono tradycje i lokalne produkty, które mają szansę promować region, jak i wpływać na jego większą atrakcyjność. Lubuska Izba Rolnicza, wspierając promocję dobrej żywności, ufundowała nagrody dla laureatów-szkół, które zostaną wręczone w finale.
mp