Na terenie gościnnego Zespołu Szkół Przyrodniczych w Poznaniu odbył się Piknik Zbożowy organizowany przez Wielkopolską Izbę Rolniczą w ramach Drzwi otwartych Technikum Inżynierii Środowiska i Agrobiznesu. Celem imprezy była promocja spożycia ziarna zbóż i jego przetworów i została sfinansowana z Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.
Uczestnicy Pikniku skosztowali pierogów z mięsem oraz pierogów ze szpinakiem, pyszne makarony z sosami serowym lub mięsnym oraz kasz z mięsem oraz dodatkami warzywnymi. Ogromnym powodzeniem cieszył się konkurs kulinarny dla Kół Gospodyń Wiejskich i Stowarzyszeń, które zaprezentowały naleśniki oraz pierogi w tak wielu odmianach, że aż trudno zliczyć, a także całą gamę produktów zbożowych od chleba razowego ze smalcem, przez rogaliki, krokiety, gofry, itp. Każdy znalazł coś dla siebie.
Na zakończenie konkursu uczestnicy otrzymali cenne nagrody, które z pewnością wykorzystają w swojej działalności kulinarnej.
W ramach działań promujących organizatorzy zorganizowali dzięki uprzejmości Zespołu Szkół Przyrodniczych warsztaty dla dzieci „Od ziarenka do bochenka”, podczas których dzieci miały okazję poznać, jak to się dzieje, że z małego ziarenka zboża powstaje chleb lub inne wyroby.
Przedstawiciel szkoły opowiedział dzieciom o sianiu zbóż, pracach agrotechnicznych. Dzieci miały okazję zobaczyć jak funkcjonuje warsztat, a na koniec tej części miały możliwość uczestniczenia w przejażdżce ciągnikiem po placu manewrowym. Wiele radości sprawiło dzieciom uczestniczenie w warsztatach z lepienia pierogów, robienia ciastek i naleśników na zakończenie których otrzymały słodkie upominki. Wszystkim uczestnikom Pikniku czas umilał Zespół Pieśni i Tańca "WIWATY".
Barbara Idczak
Źródło
Wielkopolska Izba Rolnicza
http://www.wir.org.pl/