Cynk w uprawie kukurydzy

Porady Rolnicze

Cynk w uprawie kukurydzy      Potencjał plonotwórczy kukurydzy, najważniejszy z produkcyjnego punktu widzenia parametr, zdecydowanie przekracza potencjał zbóż klasycznych. Czynniki środowiskowe i agrotechniczne limitują jednak często jego wykorzystanie. Znajomość specyficznych cech roślin kukurydzy oraz ich potrzeb na każdym etapie rozwoju, a także agrotechniki odpowiedniej dla tego gatunku, umożliwia plantatorowi podjęcie właściwych [więcej...]

O azocie w Niepruszewie

Aktualności Rolnicze

O azocie w NiepruszewieDrugiego września br. w Niepruszewie pod Poznaniem odbyła się konferencja prasowa poświęcona inteligentnym technologiom nawożenia chronionym azotem, które wpisują się w ogólne trendy efektywnego nawożenia upraw – są zgodne z kierunkami wytyczonymi przez Komisję Europejską. Według prelegentów prezentowane nawozy dają lepsze efekty plonotwórcze i są bardziej zasobooszczędne oraz mniej obciążają środowisko [więcej...]

Racjonalne nawożenie azotem

Porady Rolnicze

Racjonalne nawożenie azotemWłaściciele gospodarstw wielkoobszarowych, aby uzyskiwać wysokie plony zbóż, stosują wysokie nawożenie azotowe. W ten sposób uzyskują zbyt gęste łany, które wylegają. W takich warunkach chętnie goszczą choroby grzybowe. Celem każdego rolnika jest uzyskanie zdrowych łanów zbóż. Łany prawidłowo nawożone, wolne od chorób i chwastów, zapewniają wyższy i lepszy jakościowo plon. Nawożenie [więcej...]

Nawozy azotowe – świadomy wybór

Porady Rolnicze

Nawozy azotowe – świadomy wybórPrzełom lata i jesieni dla wielu rolników jest okresem, kiedy podejmowana jest decyzja o zakupie nawozów azotowych na przyszły sezon wegetacyjny. Wynika to między innymi z nieco atrakcyjniejszych cen tych produktów w tym czasie i ich dobrej dostępności na rynku. Zwykle jest tak, że im bliżej wiosny, tym ceny wyższe, a dostępność towaru mniejsza. Dlatego część rolników decyduje się na zakup azotu już teraz. Wśród [więcej...]

Wiosna w zbożach

Porady Rolnicze

Wiosna w zbożachW Polsce powierzchnia uprawy zbóż wynosi około 8 mln ha, czyli ponad 70% ogólnej struktury zasiewów, z czego około 2 mln ha zajmuje pszenica. Jej forma ozima jest w Polsce i w Europie podstawowym surowcem w przemyśle młynarsko-piekarniczym i ma strategiczne znaczenie dla gospodarki żywnościowej. Pszenica ozima jest rośliną o dość dużych wymaganiach glebowych. Jej uprawa wskazana jest na glebach o uregulowanym pH oraz [więcej...]

Ta strona korzysta z plików COOKIES. więcej »