Aspekty bezpieczeństwa zdrowotnego i ekonomicznego konsumentów, w tym zafałszowania żywności, właściwe rozumienie etykiet czy prawidłowe oznakowanie żywności ze szczególnym uwzględnieniem alergenów i kraju pochodzenia to najważniejsze tematy prezentacji i paneli merytorycznych FOOD FAKTY SUMMIT, w których wezmą udział przedstawiciele IJHARS na czele z Głównym Inspektorem, Przemysławem Rzodkiewiczem.
Bezprecedensowa w skali i formie platforma wymiany doświadczeń producentów żywności i nowoczesnej myśli polskiej nauki prezentowanej przez przedstawicieli renomowanych uczelni i instytutów badawczych, obejmująca również możliwość dialogu z instytucjami państwowymi stojącymi na straży bezpieczeństwa żywnościowego Polski to wydarzenie, które przez dwa dni (6-7 listopada 2024 r.) skupi uwagę całej branży spożywczej.
Jednym z Partnerów i Patronów wydarzenia jest Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. W merytorycznych debatach poświęconych jakości żywności, zafałszowaniom, oszustwom spożywczym, a także prawidłowemu etykietowaniu produktów spożywczych wezmą udział m.in. Przemysław Rzodkiewicz, Główny Inspektor IJHARS oraz współpracownicy Beata Bakalarska, Zastępca Dyrektora Biura Strategii i Kontroli Wewnętrznej i Dorota Bocheńska, Dyrektor Biura Orzecznictwa i Legislacji.
- Konsument jest najbardziej wrażliwym ogniwem w łańcuchu spożywczym. Jako IJHARS patrzymy na produkty z jego perspektywy i oceniamy, czy przekazywane mu informacje są prawdziwe. To, czy konsumenci wybiorą z półki konkretny, w dużej mierze zależy właśnie od informacji na etykiecie. Muszą one być jednak prawdziwe i oddawać charakterystykę produktu – podkreśla Przemysław Rzodkiewicz, Główny Inspektor IJHARS. - Żywność na wszystkich etapach produkcji, przetwarzania i dystrybucji musi być oznakowana zgodnie zobowiązującymi przepisami. – dodaje Rzodkiewicz.
Z kolei działania IJHARS w zakresie zwalczania oszustw żywnościowych mają na celu nie tylko ochronę interesów konsumentów, ale stanowią także wsparcie dla przedsiębiorców w spełnieniu wymagań dotyczących produktów wprowadzanych przez nich do obrotu.
W celu skutecznego eliminowania z rynku oszustw żywnościowych niezbędna jest współpraca IJHARS zarówno z innymi organami urzędowej kontroli, jak też z przedsiębiorcami i z przedstawicielami branż.
- Współpraca IJHARS z kontrolowanymi przedsiębiorcami umożliwia szybkie wykrywanie i eliminowanie nieprawidłowości zanim wpłyną one negatywnie na konsumentów i przedsiębiorców. Współpraca ta jest istotnym elementem zapewnienia wysokiej jakości produktów oraz przestrzegania standardów handlowych i norm prawnych w branży spożywczej. – wyjaśniała podczas debaty Dorota Bocheńska, Dyrektor Biura Orzecznictwa i Legislacji Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
Przedsiębiorcy dzięki współpracy z Inspekcją zyskują nie tylko wiedzę, ale również czas potrzebny na poprawę ewentualnych niedociągnięć i rozwijanie działalności zgodnie z oczekiwaniami rynku.
***
Foodfakty Summit Food4Tomorrow to pierwsze tak duże post pandemiczne spotkanie środowiska nauki, przedstawicieli instytucji centralnych oraz producentów i dystrybutorów żywności w Polsce. Wydarzenie zorganizowane na terenie kampusu Wydziału Chemii Politechniki Łódzkiej obejmuje ponad 20 merytorycznych sesji w 5 ścieżkach tematycznych, sesje plenarne z panelami dyskusyjnymi, warsztaty i wiele form networkingu.
Misją tego unikalnego projektu jest pokazanie możliwości i potencjału polskiej nauki oraz rozwoju branży spożywczej, dialogu z instytucjami centralnymi i wymiana wiedzy pomiędzy delegatami firm produkcyjnych.
W ciągu dwóch dni ponad 100 prelegentów i ekspertów podzieli się swoją wiedzą z blisko 500 uczestnikami szczytu, debatując na temat żywności jutra.
Podczas spotkań podejmowane będą kluczowe dla branży i nurtujące konsumentów zagadnienia, takie jak m.in.:
- alternatywne źródła białek, w tym pochodzących z hodowli insektów,
- wpływ mikrobiomu oraz żywności funkcjonalnej na zdrowie człowieka,
- nowa żywność, czyli taka, która wcześniej nie była w ogóle spożywana w Europie,
- aspekty bezpieczeństwa zdrowotnego i ekonomicznego konsumentów, w tym: zafałszowania żywności, alergie pokarmowe i alergeny w żywności,
- materiały z recyklingu w opakowaniach żywności.
- Formuła projektu zbudowana została z jednoznacznym celem pogłębienia dialogu pomiędzy najważniejszymi ogniwami łańcucha żywności – producentami, inspekcjami oraz nauką – podkreśla Janusz Olejnik, pomysłodawca i organizator przedsięwzięcia, właściciel portalu FoodFakty.
Szczegółowy program oraz wszystkie instytucje zaangażowane w projekt po linkiem - https://foodfakty.pl/foodfakty-summit-zywnosc-jutra-food4tomorrow-6-7-11-2024-lodz
Patronaty
Patronat honorowy na wydarzeniem objął Minister Rolnictwa Pan Czesław Siekierski oraz Prezydent Łodzi Pani Hanna Zdanowska.
Swój udział i patronaty potwierdziło ponad 24 instytucji i organizacji branżowych.
Zdjęcia (1)
Źródło
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
https://www.gov.pl/web/ijhars