Jak podają liczne portale rolnicze, Rada Unii Europejskiej podczas lipcowego posiedzenia podjęła decyzję o zniesieniu zakazu krzyżowego skarmiania mączek mięsno-kostnych. Przekucie tej decyzji na stosowne rozporządzenie jest już tylko formalnością. Jak podaje Top-Agrar, podjęta decyzja umożliwia wykorzystanie przetworzonego białka zwierzęcego (PAP) wytworzonego z odpadów poubojowych kategorii III (tzn. pochodzących od zdrowych zwierząt rzeźnych).
Możliwe będzie tzw. krzyżowe skarmianie co oznacza, że w paszach dla świń możliwe będzie wykorzystanie przetworzonego białka drobiowego, zaś w przypadku drobiu – białek pozyskanych w wyniku przetwórstwa produktów ubocznych pochodzących z ubojni trzody chlewnej. Nadal zabronione będzie skarmianie omawianych pasz w żywieniu przeżuwaczy, jak i skarmianie wewnątrzgatunkowe.
O takiej możliwości pisaliśmy już w lutym br. Artykuł znajdziecie Państwo tutaj.