Artykuł o Tematyce Ekologicznej Produkty wolne od GMO a okres karencji

Aktualności Rolnicze

 Produkty wolne od GMO a okres karencji 9 września 2019 r. Zarząd KRIR przekazał opinię dotyczącą projektu rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie długości okresów karencji poprzedzających pozyskanie ze zwierząt lub od zwierząt produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do oznakowania jako wolne od organizmów genetycznie zmodyfikowanych, w których nie stosuje się genetycznie zmodyfikowanych pasz. Wprowadzenie okresu [więcej...]

Droga inwestycja, która szybko się zwraca

Porady Rolnicze

Droga inwestycja, która szybko się zwracaWiększe przyrosty trzody chlewnej, wykorzystanie tanich, ale pełnowartościowych produktów odpadowych i zaoszczędzenie na paszy zbożowej - to zalety żywienia płynnego. Rolnicy Grzegorz i Eugeniusz Lis z Pierstnicy koło Milicza (powiat milicki) system skarmiania płynnego stosują od dwóch lat. Zdecydowali się na niego przed budową chlewni. - Zastanawialiśmy się czy dalej skarmiać na sucho czy na mokro. Objechaliśmy [więcej...]

Droga inwestycja, która szybko się zwraca

Porady Rolnicze

Droga inwestycja, która szybko się zwracaWiększe przyrosty trzody chlewnej, wykorzystanie tanich, ale pełnowartościowych produktów odpadowych i zaoszczędzenie na paszy zbożowej - to zalety żywienia płynnego. Rolnicy Grzegorz i Eugeniusz Lis z Pierstnicy koło Milicza (powiat milicki) system skarmiania płynnego stosują od dwóch lat. Zdecydowali się na niego przed budową chlewni. - Zastanawialiśmy się czy dalej skarmiać na sucho czy na mokro. Objechaliśmy [więcej...]

Porady Rolnicze

Sztuka chowu brojlerów

Porady Rolnicze

Sztuka chowu brojlerówGęstość zasiedlenia, obok poziomu energii i białka w diecie, jest jednym z najważniejszych czynników ekonomicznych w wychowie kurcząt brojlerów. Po przekroczeniu pewnej granicy, zysk nie rośnie współmiernie do wielkości obsady czy wartości odżywczej paszy. Hodowcy zajmujący się chowem brojlerów rzadko zastanawiają się, skąd się wzięły. Brojlery kurze są to specjalnie wyselekcjonowane linie kur, które [więcej...]

Ta strona korzysta z plików COOKIES. więcej »