1 stycznia 2021 r. Zjednoczone Królestwo znajdzie się poza jednolitym rynkiem oraz unią celną UE. Upływający 31 grudnia br. okres przejściowy w relacjach Unia Europejska – Zjednoczone Królestwo to czas nie tylko na ustalenie warunków przyszłej współpracy, ale również czas na przygotowanie przedsiębiorców na nadchodzące zmiany.
Przedsiębiorca eksportujący artykuły rolno-spożywcze na rynek Zjednoczonego Królestwa będzie musiał:
- zapewnić zgodność z właściwymi wymaganiami tego kraju,
- upewnić się, czy wobec towarów importowanych/eksportowanych z Wielkiej Brytanii nie ma nałożonych dodatkowych ograniczeń/wymogów.
Przedsiębiorca powinien skontaktować się z odbiorcą towaru w Zjednoczonym Królestwie w celu uzgodnienia szczegółowych wymogów dotyczących znakowania produktów.
Zgodnie z dotychczas prezentowanymi szczegółowymi informacjami na rządowej stronie Zjednoczonego Królestwa:
- znakowanie produktów żywnościowych przeznaczone na rynek Zjednoczonego Królestwa musi być spójne zarówno z prawem Zjednoczonego Królestwa jaki i unijnym,
- póki co, przepisy Zjednoczonego Królestwa dotyczące informacji o żywności (The Food Information Regulations 2014) egzekwują przepisy prawa UE, które gwarantują, że żywność znakowana jest w sposób uczciwy, niewprowadzający w błąd oraz zapewniający spójność dla branży rolno-spożywczej, jak i konsumentów,
- etykiety żywności muszą zawierać nazwę prawną oferowanej żywności,
- określone produkty spożywcze posiadają „zastrzeżone opisy”, których można używać tylko wtedy, gdy posiadają określony skład - na przykład produkt oznaczony jako „burger wołowy” musi zawierać w swoim składzie co najmniej 62% wołowiny. Normy szczegółowe w Zjednoczonym Królestwie odnoszą się do produktów względem, których konsumenci oczekują określonej jakości oraz produktów, gdzie istnieje ryzyko zastąpienia ich substytutami o niższej jakości. Produktami, które posiadają „zastrzeżone opisy” są także m.in. wody butelkowane, chleb i mąka, kakao i produkty czekoladowe, tłuszcze i oleje, ryby, soki owocowe i nektary, miód.
Żywność paczkowana to każda żywność, która jest pakowana przed wprowadzeniem do sprzedaży i nie może być zmieniana bez otwarcia lub zmiany opakowania.
Według opublikowanych przez stronę brytyjską wymagań, na opakowaniu produktu lub na etykiecie dołączonej do opakowania należy umieścić następujące informacje (informacje obowiązkowe):
- nazwa żywności
- deklaracja ilościowa składników (QUID), w razie potrzeby
- wykaz składników (w tym alergenów)
- masa lub objętość żywności (ilość netto)
- data przydatności do spożycia przed" lub "do użycia przed"
- nazwa i adres podmiotu działającego na rynku spożywczym (FBO) odpowiedzialnego za informacje o żywności
- zawartość alkoholu (w procentach) w napojach zawierających ponad 1,2 % alkoholu objętościowo.
Zapakowane produkty żywnościowe muszą być opatrzone etykietą z informacją o wartościach odżywczych, jeśli:
- na opakowaniu umieszczono oświadczenie żywieniowe lub zdrowotne (np. "produkt o wysokiej zawartości błonnika" lub "dobre źródło wapnia",
- witaminy lub składniki mineralne zostały dodane do żywności.
Food Standard Agency – Agencja do spraw Norm dla Żywności Zjednoczonego Królestwa przygotowała praktyczny kurs e-learningowy na temat zasad znakowania żywności. Zachęcamy wszystkich zainteresowanych do skorzystania z bogatych zasobów szkolenia.
Na rządowej stronie Zjednoczonego Królestwa dostępne są:
- szczegółowe brytyjskie wytyczne dotyczące przekazywania informacji konsumentom na temat produktów żywnościowych oraz
- zasady importu do Zjednoczonego Królestwa od 1 stycznia 2021, które mogą być na bieżąco aktualizowane.
Źródło
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
https://www.gov.pl/web/ijhars