shiuz__750 x 100 px_1

Ziarno pełne zdrowia

Polska żywność ma uznanie w kraju i na świecie. W 2013 r. wyeksportowaliśmy więcej przetworzonych produktów zbożowych. Jesteśmy drugim unijnym producentem żyta, trzecim rzepaku, a czwarte miejsce zajmujemy w produkcji pszenicy. W kraju rośnie także asortyment produktów zbożowych z całego ziarna.


W dniu 4 grudnia w Warszawie odbyła się konferencja prasowa Polskiego Związku Producentów Roślin Zbożowych. To już kolejne spotkanie finansowane ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.
„Związek prowadzi od 2010 roku działania w ramach Funduszu, których celem jest stabilizacja rynku zbożowego. Zależy nam na umocnieniu bezpieczeństwa żywnościowego kraju przy równoczesnym zabezpieczeniu producentów rolnych i konsumentów przed dokuczliwymi wahaniami cen zbóż, mąki i pieczywa. Chcemy także kształtować konsumpcję pieczywa i produktów z całego ziarna, szczególnie wśród najmłodszych Polaków. Bardzo niepokoił nas trend spadkowy spożycia pieczywa, który miał miejsce w 2012 roku. Obserwujemy jednak pozytywną sytuację rosnącego asortymentu produktów z całego ziarna zbóż i zwiększające się zainteresowanie Polaków” – powiedział Stanisław Kacperczyk, prezes PZPRZ.


Polska żywność cieszy się dużym uznaniem w kraju i poza jego granicami. Jesteśmy obecnie szóstym producentem w UE. Nasza branża spożywcza to nowoczesne zakłady przetwórcze, tradycyjne receptury i przede wszystkich wysoka jakość wyrobów. Według wstępnych danych Agencji w lipcu i sierpniu br. eksport zbóż z Polski wyniósł 684 tys ton, w tym 235 tys. ton pszenicy i 99 tys. ton kukurydzy. To o 23% więcej niż w tym samym okresie poprzedniego roku. Więcej niż przed rokiem wywieźliśmy produktów przetwórstwa pierwotnego – o 31% i produktów wysoko przetworzonych – o 8%.


Według GUS w 2012 roku zanotowano dalszy spadek ilościowego spożycia większości podstawowych artykułów żywnościowych. Spadła również konsumpcja pieczywa – o 2,4%, aż o 5,1% mniej zjedliśmy także kaszy, ryżu i płatków. Jak prognozuje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej w roku bieżącym udało się zahamować ten spadek.


Największe spożycie pieczywa odnotowano w gospodarstwach domowych o najniższych dochodach. W podziale na województwa największa konsumpcja miesięczna na 1 osobę w 2012 r. miała miejsce w świętokrzyskim (8,29 kg), a najmniejsza w pomorskim (5,57 kg).



img1


Źródło: GUS, Budżety gospodarstw domowych w 2013 r.

Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej podaje, że od lipca do września 2013 r. do skupu trafiło 2,67 mln ton zbóż – o 19,9% mniej niż w analogicznym okresie poprzedniego sezonu. Skupiono 1,60 mln ton pszenicy, 457 tys. ton żyta, 376 tys. ton jęczmienia oraz 185 tys. ton kukurydzy. W sierpniu tego roku, w porównaniu z poprzednim miesiącem zwiększyły się przemiały zbóż i produkcja mąk, pieczywa świeżego oraz pasz, a produkcja makaronu zmalała.

„Niepokoją nas różnice między cenami rynkowymi zboża w Polsce, a wartością zboża na giełdzie Matif, która jest wyższa. Poza tym przy tak niskich cenach zbóż liczyliśmy, że spadną ceny przetworów zbożowych, np. mąki. I tak rzeczywiście było – cena mąki u przetwórcy spadła w stosunku do września poprzedniego roku – w 2013 r. wynosiła 1,14 zł, a rok temu wynosiła 1,38 zł. Jeżeli chodzi o detal mamy sytuację odwrotną. Cena mąki u przetwórcy spadła, natomiast w handlu detalicznym wzrosła i wynosiła 2,52 zł (rok wcześniej mąka kosztowała 2,39 zł)” – dodał prezes Stanisław Kacperczyk.


img2


We wrześniu 2013 r., w porównaniu z miesiącem poprzednim, nie było większych zmian cen przetworów zbożowych, szczególnie w handlu detalicznym. W porównaniu z analogicznym okresem poprzedniego roku większość tych produktów była nadal droższa.

img3
W konferencji prasowej uczestniczył dyrektor Biura Promocji Żywności Agencji Rynku Rolnego Piotr Kondraciuk, który podkreślił, że „Agencja prowadzi szereg działań na rynku zbóż, a od 2009 r. obsługujemy Fundusze Promocji Żywności. Wśród nich znajduje się Fundusz Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych. Do września 2013 r. na jego konto wpłynęło 3,1 mln złotych. Branża zbożowa chętnie korzysta z tych środków, przeprowadzając liczne kampanie skierowane do krajowych i zagranicznych konsumentów, np. „Piknik zbożowy”, „Kasza na zdrowie, na stół na co dzień” czy „Makarony Europy”.
25 listopada minister rolnictwa i rozwoju wsi Stanisław Kalemba wręczył nominacje przedstawicielom komisji Funduszy na kolejną kadencję. W skład Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych po raz kolejny wszedł członek zarządu PZPRZ Piotr Doligalski.

Prezes Cechu Piekarzy w Radomiu – Jarosław Gajda podkreślił, że obecnie w Polsce mamy ponad 12 tysięcy piekarnio-cukierni. „Są to głównie zakłady małe, zatrudniające do 9 osób. Stanowi to duży potencjał, który należy ratować przed upadkiem. Ale do tego potrzebne są wieloletnie działania, które musimy wspólnie podjąć”

Wśród prelegentów był także Wiesław Różański - prezes Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego, która jest administratorem Systemu Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP. „QAFP to multiproduktowy system jakości żywności, który powstał po to, by bronić polską tożsamość kulinarną. Jesteśmy w trakcie rozszerzania systemu także na produkty piekarnicze, współpracując ze Stowarzyszeniem Rzemieślników Piekarstwa RP. Już za kilka miesięcy pieczywo wysokiej jakości ze znakiem QAFP może pojawić się w sklepach. Nie ma lepszego połączenia niż prawdziwy chleb z masłem i najwyższej jakości wędliną!”

Na temat walorów odżywczych i smakowych pieczywa i produktów z pełnego ziarna wypowiadał się Adam Michalski -  kucharz, miłośnik zdrowego żywienia i co ważne, organizator szkoleń kulinarnych dla najmłodszych i konkursów dla uczniów szkół gastronomicznych. „W swojej codziennej pracy przywiązuję ogromną wagę do jakości. Tego też staram się nauczyć moich podopiecznych, uczestników szkoleń i konkursów. Problemu nie stanowi dziś kupienie ciemnego pieczywa. Ważna jest umiejętność odróżnienia produktu barwionego, na przykład karmelem, od tego wytworzonego z mąki razowej. Niestety wciąż brakuje ścisłych norm dotyczących produkcji pieczywa i stosowania dodatków”.

Według ekspertów produkty z całych ziaren zbóż powinniśmy spożywać regularnie. Przynosi to wiele korzyści – chroni organizm przed chorobami układu krążenia czy cukrzycą. Ponadto produkty zbożowe bogate są w skrobię, która w sposób długotrwały dostarcza energii, błonnik poprawiający trawienie i inne składniki odżywcze – białka, tłuszcze, witaminy z grupy B składniki mineralne. 



img4

W konferencji jak co roku uczestniczył także przedstawiciel Młynów Szczepanki – Wiesław Kuropatwa, który przygotował specjalną prezentację różnego rodzaju mąk. Pieczywo do degustacji zostało dostarczone przez Spółdzielnię Piekarsko-Ciastkarską w Warszawie. Doskonałym dodatkiem do tego pieczywa były wędliny produkowane w Systemie Gwarantowane Jakości Żywności QAFP – multiproduktowym systemie jakości administrowanym przez Unię Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego, a obejmującym obecnie mięso drobiowe, wieprzowe i wędliny.
 

Cenimy sobie Państwa wypowiedzi,
dlatego prosimy aby były one wyrażane w dobrym tonie oraz nie łamały polskiego prawa.
Komentarze łamiące te zasady będą niezwłocznie usuwane.
Dodaj komentarz
*
Tytuł komentarza:
*
Komentarz:
komentarz
*
Podpis:

Jeśli chcesz otrzymywać informacje o najważniejszych wiadomościach rolniczych oraz przydatnych poradach rolniczych możesz zapisać się do newslettera (po lewej stronie ekranu).

125ml milk

img1
TAGI: ; zbóż; produktów; pieczywa; także; jakości; promocji; który; ziarna; przetworów; producentów; poprzedniego; prezes; która; całego; wynosiła; stan;

Ta strona korzysta z plików COOKIES. więcej »