W sobotę 7 sierpnia br. o godzinie 11:00 w parku w Długiej Wsi (gmina Dobra, powiat turecki) w ramach „Wspólnego gotowania z produktem regionalnym i lokalnym” odbędzie się Finał Wojewódzki XX edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Celem głównym konkursu jest identyfikacja produktów regionalnych, promocja regionalnej żywności jak również zachęcenie mieszkańców terenów wiejskich do poszukiwania alternatywnych źródeł dochodu. Konkurs organizowany jest przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego wspólnie z Urzędem Marszałkowskim Województwa Wielkopolskiego. Podczas wydarzenia dostępny będzie także punkt informacyjno-promocyjny Wielkopolskiej Izb Rolniczej na który serdecznie Państwa zapraszamy.
Konkurs odbywa się w dwóch etapach: w pierwszym (podczas finałów regionalnych) nastąpi wyłonienie laureatów w takich kategoriach jak: produkty pochodzenia roślinnego, produkty pochodzenia zwierzęcego, napoje i produkty mieszane oraz najlepsze dania i potrawy regionalne oraz tradycyjne. W drugim etapie konkursu komisja Krajowej Kapituły Konkursu dokona wyboru najlepszych produktów oraz potraw i dań do prestiżowej nagrody konkursu „PERŁA 2021”, które – razem z nagrodą “Klucz do Polskiej Spiżarni” – zostaną wręczone na Wielkim Finale Konkursu.
Podczas sobotniego wydarzania ocenie podlegać będą 62 produkty spożywcze w różnych kategoriach. W programie przewidziany jest także konkurs na najlepsze danie regionalne, do którego zgłosiło się 16 podmiotów. Całe wydarzenie zwieńczy uroczyste podsumowanie i wręczenie nagród laureatom przez Wicemarszałka Województwa Wielkopolskiego – Pana Krzysztofa Grabowskiego. W trakcie wydarzenia mieszkańcy będą mogli spróbować oraz zakupić produkty członków należących do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska jak również zapoznać się z ofertą Kół Gospodyń Wiejskich.
Serdecznie zapraszamy do udziału w wydarzeniu!
Aleksander Poznański
Kontakt z autorem: a.poznanski@wir.org.pl
Źródło: dostępne u autora
Źródło
Wielkopolska Izba Rolnicza
http://www.wir.org.pl/