Sprzyjająca pogoda kończącego się lata, przyjemne zapachy dań drobiowych oraz liczne atrakcje przyciągnęły uczestników imprezy „Zdrowe drobiowe”, która miała miejsce 9 września 2022 r. w Kalsku.
Lubuska Izba Rolnicza, we współpracy z Krajową Radą Izb Rolniczych, zorganizowała kolejny piknik pt. „Zdrowe drobiowe”. Podjęte działanie sfinansowane zostało ze środków finansowych Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego.
Jako, że impreza miała charakter pikniku, podczas jej trwania możliwa była degustacja dań i potraw przygotowanych z drobiu pochodzenia polskiego. Biesiadnicy mieli do wyboru mnóstwo przygotowanych dań do degustacji. Jedzenie serwowane było pod każdego odbiorcę – konsumenta; zarówno tego dorosłego – świadomego, jak i małego – kształtującego nawyki żywieniowe.
Do skosztowania przygotowane zostały m.in. następujące uciechy stołu (rzec by można, że nie tylko stołu, ale i brzuszka):
- zupa porowa na rosole drobiowym z pulpecikami z indyka,
- paszteciki drożdżowe nadziewane farszem z wątróbek drobiowych i z piersią z kurczaka,
- pierś z kurczaka faszerowana majowymi pokrzywami, fetą oraz suszonymi pomidorami,
- souvlaki – szaszłyki greckie z piersi kurczaka,
- roladki z indyka po hawajsku (pierś z indyka nadziewana rukolą, pieczonym ziemniakiem, żółtym serem, przepasana plastrem wędzonego boczku),
- gulasz z serduszek drobiowych na czerwonym wytrawnym winie,
- strogonoff z indyczego uda,
- pałeczki z kurczaka po królewsku,
- grillowane kiełbaski drobiowe,
- tymbaliki z kurczaka,
- szyneczka drobiowa zawijana z jajkiem w sosie tatarskim i szparagami,
- sałatka tęczowa gyros podana z plackiem Pita,
- polędwica z indyka w Maladze,
- sałatka brokułowa z wędzonym kurczakiem i prażonym słonecznikiem,
- fileciki pieczone w wędzonym boczku,
- tatar z wędzonego łososia w towarzystwie pstrągów nadziewanych mięsem z indyka z prażonymi migdałami.
W ramach pikniku, poza degustacją, zorganizowanych zostało wiele atrakcji: konkursów z nagrodami i zabaw, zarówno dla najmłodszych, jak i dorosłych, m.in. dla dorosłych: konkurs wiedzy oraz konkurs „Bicie piany”, konkurs rodzinny „Nie kręć” czyli „hula-hop” inaczej.
Dla wszystkich uczestników – tych dużych i małych – przygotowane zostały atrakcyjne nagrody sfinansowane z Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego.
Część artystyczną zaprezentował kolorowy Klaun, natomiast część muzyczną dopełnił występ Zespołu Błękit Ołobok, a całość imprezy umilał DJ Rafał.
Przedstawiciele Zespołu ze Stowarzyszenia Miłośników Ziemi Ołobockiej „Błękit Ołobok” przygotowali na okoliczność „Zdrowego drobiowego” w Kalsku oryginalny repertuar w postaci autorskiej piosenki pt. „Glory, glory Alleluja kurczak”, której treść stanowi poniżej:
Glory, glory Alleluja kurczak
Śpiewaj wesoło niechaj płynie gromki śpiew,
niech pyszny kurczak wzburzy w żyłach naszą krew
Kto dzisiaj nie je, ten popełnia straszny grzech
tego w życiu spotka pech.
Ref.: Glory, glory Alleluja
Kurczak się na rożnie buja
Glory, glory Alleluja
Złoty kurczak piecze się
A kiedy rożen coraz szybciej kreci się
Ty bracie pusty talerz na pełniutki zmień.
U kogo na talerzu się pokaże dno
tego w życiu spotka zło.
Ref.: Glory, glory Alleluja
Kurczak się na rożnie buja
Glory, glory Alleluja
Złoty kurczak piecze się
Pieczone kurczę może mieć pod sobą kmieć
Czemuż kurczaka z rożna nie ma każdy mieć.
Na kurczę wyskakuje naszej gminy kwiat,
z rożna lubi cały świat.
Ref.: Glory, glory Alleluja
Kurczak się na rożnie buja
Glory, glory Alleluja
Złoty kurczak piecze się
Zadaniem przedsięwzięcia była promocja rodzimych produktów, wyrobów drobiowych i zwiększenie ich udziału w codziennej diecie.
Dziękujemy za udział, dalej zachęcając Państwa do stosowania zbilansowanej diety z wykorzystywaniem polskich produktów. Zapraszamy tym samym na kolejne pikniki propagujące zdrową polską żywność.
Kasia Frąckowiak