ZDROWE, SMACZNE, ORYGINALNE, NASZE DANIA REGIONALNE
Lubuska Izba Rolnicza już po raz kolejny zaproszona została do komisji konkursowej warsztatów kulinarnych organizowanych przez Agencję Rynku Rolnego OT w Gorzowie Wlkp. Konkurs skierowany jest do uczniów szkół ponadgimnazjalnych województwa lubuskiego. Rozstrzygnięcie i wyłonienie laureata nastąpi po zweryfikowaniu przygotowanych potraw w poszczególnych szkołach.
Warsztaty kulinarne w Bobowicku
Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Zesłańców Sybiru w Bobowicku w dniu 20 kwietnia przygotował potrawy w ramach V edycji warsztatów kulinarnych „,Zdrowe, smaczne oryginalne, nasze dania regionalne”.
Dyrektor Roman Nowak przywitał licznie przybyłych zaproszonych gości. Poza komisją konkursową (składającą się z przedstawicieli ARR, LODR, UMWL oraz LIR) w warsztatach udział wzięli m.in. zaproszeni patroni szkoły związku sybiraków, przedstawiciele starostwa oraz zaprzyjaźnionych okolicznych szkół ponadgimnazjalnych, sołtys Bobowicka.
Grupa uczniów kształcących się w zawodzie technik żywienia przygotowała ponad 10 potraw. W tegorocznej edycji ocenie podlegają potrawy przygotowane w trzech kategoriach: wieprzowina, wołowina, ryby słodkowodne.
Na suto zastawionym stole skosztować można było m.in.: Pasztetu rybnego ze szpinakiem z dodatkiem sosu tatarskiego; Szczupaka faszerowanego; Pasztetu wieprzowo-wołowego z sosem żurawinowym; Tatara z polędwicy wołowej; Kanapek z rybą; Buraków pieczonych z rozmarynem i sosem jogurtowym; Kotletów pieczonych z puree ziemniaczano-dyniowym; Żeberek wieprzowych po diabelsku; Pieczeni duszonej z wołowiny; Sandacza zapiekanego z kaszą gryczaną i warzywami; Polędwiczek wieprzowych nadziewanych szpinakiem z kulkami ziemniaczanymi i miksem sałat; Karpia pieczonego z sosem pieczarkowym.
Komisja konkursowa, spośród zaprezentowanych dań, wyłoniła do następnego etapu pieczeń duszoną z wołowiny z burakami pieczonymi z rozmarynem i sosem jogurtowym, żeberka wieprzowe po diabelsku oraz sandacz zapiekany z kaszą gryczaną i warzywami.
Galeria:
Warsztaty w „SPOŻYWCZAKU” w Nowej Soli
W dniu 21 kwietnia podczas prezentacji potraw konkursowych młodzież Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 4
w Nowej Soli zadbała o upowszechnienie zdrowych nawyków w odżywianiu wraz z akcentem na zasoby regionalne. Młodzież z klas I-III kształcąca się w zawodzie technik żywienia i gospodarstwa domowego przygotowała następujące potrawy w poszczególnych kategoriach: Schab pieczony w ziołach z jabłkami, Marynowaną polędwicę na dywanie z kaszy gryczanej z nutą czerwonego wina, Wołowe kieszonki z papryką i kozim serem w towarzystwie pieczonych warzyw, Gulasz wołowy z ciemnym lubuskim piwem, Pstrąg w liściach winorośli z sosem śmietanowo-limonkowym z prażonymi migdałami i tymiankiem, Polędwiczkę z mięsem mielonym owiniętą ciastem drożdżowym, Roladki z sandacza nadziewane łososiem, szpinakiem i winogronami z białym sosem z wytrawnego wina, Pstrąga faszerowanego kurkami z burakami i dipem limonowo-miętowym, Karpia w migdałach z sosem rodzynkowo-winnym z makaronem z cukinii i marchwi, Roladę wieprzową z omletem z borowikowym i szparagami. Komisja konkursowa miała naprawdę trudne zadanie, gdyż wszystkie potrawy przedstawiały wysoki kunszt wykonania, jury wyłoniło 3 potrawy do drugiego etapu – Gulasz wołowy z ciemnym lubuskim piwem, przygotowany przez Anetę Adamczyk i Agnieszkę Garbacz, Polędwiczkę z mięsem mielonym owiniętą ciastem drożdżowym, przygotowaną przez Grzegorza Gruszkę i Michała Kotkowiaka, Karpia w migdałach z sosem rodzynkowo-winnym z makaronem z cukinii i marchwi, przygotowanego przez Filipa Wojnowskiego-Czyż i Kamila Stankiewicza.
Galera zdjęć z Nowej Soli:
Warsztaty kulinarne w Henrykowie
Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Henrykowie od początku uczestniczy w warsztatach kulinarnych, w których uczniowie przygotowują smakowite i estetycznie wykonane potrawy. Degustację, która miała miejsce 22 kwietnia 2015 r., poprzedził wykład Leszka Ziaji, Powiatowego Lekarza Weterynarii nt. uboju zwierząt na użytek własny. Uczniowie dla przybyłych gości przygotowali również krótki program artystyczny. W tym roku komisja ocenia potrawy z ryb słodkowodnych, wieprzowiny i wołowiny. Uczniowie przygotowali następujące potrawy do degustacji: rolada mięsna w andrutach, karkówka z borowikami, mięsne rurki zapiekane pod pierzynką, zrazy polskie, szczupak faszerowany, pstrąg z zieloną natką, sandacz z piekarnika z sosem porowo – chrzanowym. Komisja jednogłośnie zdecydowała, że podczas finału uczniowie będą przygotowywać następujące potrawy:
– zrazy polskie,
– karkówkę z borowikami oraz
– pstrąga z zieloną natką.
Uczniom biorącym udział w warsztatach gratulujemy pomysłowości i fachowości w tworzeniu potraw oraz życzymy powodzenia w etapie finałowym.
Galeria zdjęć:
Warsztaty w Sulęcinie
W piątek 24 kwietnia, odbyły się kolejne warsztaty kulinarne z cyklu; „ Zdrowe, smaczne, oryginalne nasze dania regionalne”. Tym razem konkursowe potrawy przygotowali uczniowie z klas gastronomicznych technikum i zawodówki sulęcińskiego Zespołu Szkół Licealnych i Zawodowych im. Unii Europejskiej – ta szkoła po raz pierwszy bierze udział w konkursie. Wśród ocenianych potraw znalazły się: Strogonow wołowy z bitą śmietaną; Warkocz wołowy z grzybową nutą; Rolada łososiowo – szpinakowa; Pstrąg faszerowany; Karkówka miodowa z jabłkiem i żurawiną; Rolada wieprzowa z owocami runa leśnego; Przysmak sulęciński – wieprzowe kuleczki osnute warzywami. Komisja po degustacji do finału w Sulechowie wytypowała: Strogonowa wołowego, Przysmak sulęciński oraz Pstrąga faszerowanego.
Galeria:
Źródło
Lubuska Izba Rolnicza
http://lir.agro.pl/